Jobba av Svenska FN-förbundet

5 tips till dig som vill jobba på FN

Att plugga, praktisera, nätverka och engagera sig ideellt är olika steg som kan leda till ett internationellt jobb. Foto: UN Photo/Loey Felipe.

Hur får man jobb inom FN? Vilken utbildning ska jag gå? Är det bra med praktik? Måste jag studera utomlands? Här får du tips och råd om hur du når den stora drömmen att jobba inom FN.

Att jobba inom FN är för många den stora drömmen. Att få jobba med de frågor man brinner för i en global organisation lockar många unga människor runt om i världen. Eftersom det är så många som delar denna dröm är det givetvis stor konkurrens om de jobb som finns, men det är inte omöjligt!

Fem tips till dig som vill arbeta internationellt

1) Om du inte redan har ett tredje språk, lär dig ett. FN har sex officiella språk: kinesiska, ryska, engelska, arabiska, spanska och franska. De vanligaste arbetsspråken är engelska och franska. Är du intresserad av ett specifikt land eller specifik region är det bra om du kan språket. Om du vill arbeta i fält är det extra viktigt att du kan språket!

2) Ju mer specifik desto bättre! Inom FN arbetar alla möjliga arbetsgrupper, allt från ekonomer till sjuksköterskor. Vad som kännetecknar alla som arbetar inom FN är deras expertis. Det är bättre att bli riktigt duktig och kunnig inom ett väldigt specifikt område än att ha breda kunskaper om lite allt möjligt. Satsa därför på det du tycker är roligt och som du brinner för.

3) Engagera dig! Att engagera sig ideellt är en fantastisk möjlighet att få erfarenhet och bygga upp ett nätverk – speciellt under studietiden. Är du intresserad av FN och internationella frågor är Svenska FN-förbundet en bra organisation att engagera sig i. Som ungdomsmedlem (16-26 år) kan du verkligen fördjupa dig i de frågor du brinner för och träffa andra personer med samma intressen. FN-förbundet erbjuder även praktikplatser, både i Sverige och utomlands. Bli medlem redan idag!

4) Gör praktik, i Sverige eller utomlands. Praktik är ett bra sätt att få erfarenhet av hur det är att arbeta inom en internationell organisation och med internationella frågor. De flesta praktikplatser brukar vara 5-6 månader och är obetalda, därför brukar man göra praktik inom ramen för sin utbildning så man ska kunna försörja sig under tiden. FN-förbundet tar emot praktikanter på sitt kansli i Stockholm varje termin och erbjuder internationella praktikplatser varje höst. Var ute i god tid när du letar praktikplats! Här utannonseras FN-förbundets praktikplatser och lediga jobb – håll utkik!

5) Nätverka! Man ska inte underskatta vikten av ett bra nätverk. Många jobb tillsätts via personliga kontakter. Ju tidigare du börjar desto större nätverk kan du få. Att nätverka och träffa andra intresserade människor medför också ofta vänskap! Nätverka kan du bl.a. göra med andra medlemmar i FN-förbundet under olika nationella och lokala sammankomster.

Läs gärna FN-förbundets informationsblad om att jobba i FN.

Lycka till!

Albert Askeljung
Svenska FN-förbundet

Taggar

Krig & fred Mänskliga rättigheter Bistånd & utveckling