nyhet av Afrikagrupperna

Rättvis Vinhandel – året som gått

Ännu ett år av kamp går mot sitt slut. 2016 var ett minst sagt intensivt år för Kampanjen för Rättvis Vinhandel. Än mer intensivt var det för vinarbetarna, de som med stor möda plockar druvorna och arbetar inom vinproduktionen för en lön långt under vad man kan förväntas leva på.

Rättvis Vinhandel året som gåttVid årets start kontaktades kampanjen av en dansk journalist och filmare som ville gräva i förhållandena som råder för dem som producerar vårt vin. Det var upptakten till vad som senare skulle säljas in till Uppdrag Granskning under namnet Bittra druvor.

I februari skrev den svenska delen av kampanjen brev till svenska importörer med förfrågan om vad de gör konkret för att förbättra vinarbetarnas villkor. I april arrangerades ett stormöte för intressenter och aktiva i Sverige. Konferensen var en uppföljning av den internationella konferens som gick av stapeln i Argentina 2015.

Rättvis Vinhandel året som gåttUnder sommaren började vi höra att det trampades hårt på gårdarna som hör till Robertson Winery i Sydafrika. I augusti går 250 arbetare ut i strejk för högre lön och organiseringsrätt. Facket CSAAWU ber om solidaritet och stöd. Det får de. Pengar samlas in och skickas till Sydafrika för att hjälpa till med strejkkassor och juridiska utgifter.

Påverkansarbetet tar fart i form av möten med importören och Systembolaget, informationsspridning med aktivister runt Systembolaget som informerar kunder och solidaritetskampanjer på social media. De artiklar som produceras i rasande takt får ytterligare skjuts av Uppdrag Granskning när det grävande reportaget visas i oktober. En fin utdelning på kampanjansträngningarna var när Socialminister Gabriel Wikström gick ut med att han ställer sig bakom bojkotten av Robertsons viner.

Både Systembolaget och svenska importfirman Primewine går ut på offensiven. Systembolaget far iväg till Sydafrika och lovar uppstramning i revisionsleden och bedyrar extra utredningar på de gårdar som nämnts i reportaget. Sydafrikanska myndigheter i sin tur lovar att ta i med hårdhandskarna och ger gårdsägare korta tidsramar för att korrigera de lagöverträdelser de gjort gällande arbetsvillkor.

När den 14 veckor långa strejken slutligen når en uppgörelse har Robertsons viner helt tagits bort ur hyllor hos vissa vinförsäljare i Danmark och försäljningen på Systembolaget minskat signifikant. Robertsons namn har blivit skamfläcken som representerar många vinproducenter i Sydafrika, Argentina och Chile.

Arbetarnas kamp resulterade inte i de lönekrav de ställde men de anser sig övertygade om att strejken hade kunnat sluta i avsked och fängslande av deras fackledare om det inte vore för den enighet de lyckades uppvisa tillsammans med den internationella (åtminstone europeiska) solidaritet som visades med tillhörande press på storköpare som Systembolaget.

Året har visat vilken styrka nätverk som Rättvis Vinhandel har när det gäller att mobilisera snabbt och kraftfullt. Tillsammans är vi snabbare, och starkare. Känslan av solidaritet, enighet, beslutsamhet och styrka är vad vi tar med oss in i nästa år av aktivism och rättvisa.

Lotta Comé och Agnes Nygren, Afrikagrupperna

Taggar

Mänskliga rättigheter