nyhet av PMU

Rädsla, smärta och mod att säga nej - ny film om könsstympning i Kenya

Den bedövning Magdalene Kelel fick när hon könsstympades, var en hink med iskallt vatten över sig. I en ny film berättar hon och andra kvinnor i massajområdet, Kenya, om sina liv, de svåra konsekvenserna av detta ingrepp, och om att våga säga nej. I dag är det internationella dagen mot kvinnlig könsstympning.

Varje år riskerar tre miljoner kvinnor att drabbas av könsstympning, trots att det är ett brott mot mänskliga rättigheter och vållar enormt lidande.

En av dem som intervjuas i PMU:s film är Magdalene Kelel. Hon var 14 år gammal när hon en tidig morgon väcktes föra att bli könsstympad. Hon hölls fast och man hällde iskallt vatten över henne som bedövning.

- De förbereder dig med att tala om vikten av vad du går igenom: "Du ska bli en av oss, var stark, gråt inte, väck inte din pappa, stör inte," och så vidare, men när du sitter där så hör du nästan ingenting för att du är så rädd.

Trots att könsstympning är förbjuden enligt lag i Kenya, så utför alla utom en av landets 43 etniska grupper ingreppet. Bland massajerna könsstympas 90 procent av alla flickor. Ingreppet genomförs ofta av traditionella barnmorskor utan sterila redskap. Det kan orsaka svåra blödningar, urineringsbesvär, cystor och infektioner, men också svåra förlossningskomplikationer.

Jane Lanoi Parmuat, känd för sitt arbete för flickors och kvinnors rättigheter i Kenya, berättar i filmen att hon flera gånger varit med om hur gravida mammor dött i hennes bil på väg till sjukhuset.

Det är inte ovanligt att massajflickorna är så unga som 8-10 år när de könsstympas, och därigenom går in i vuxenlivet och kan giftas bort. Bara 4 av 10 flickor börjar i grundskolan, och majoriteten av dem hoppar av efter att de könsstympats, gifts bort och får barn.

Jane Lanoi är nyckelperson i PMU:s arbete bland massajerna, som går ut på att sprida kunskap och skapa attitydförändring. Hennes budskap till unga flickor är: "Du betyder något, du är värdefull, du har rätt att säga nej."

Noomi Lind
PMU

Taggar

Jämställdhet Hälsa