nyhet av

Politisk tumult i Guatemala

Det är viktigt att engagera sig. Elever i Panajachel lyssnar till ett tal om hur viktigt det är att gå samman och kräva sina rättigheter.
Utanför presidentpalatset i Guatemala är torget fullt av människor som kräver presidentens avgång. Katolska kyrkan ställer sig också bakom kraven. I fredags åtalades förre vice-presidenten Roxana Baldetti misstänkt för korruption. I september ska det hållas val. Men många av demonstranterna vill helst vänta med valet. De ser inte att det finns någon att rösta på.

- IM arbetar i Guatemala för att fler människor ska kunna ta ställning och göra sina röster hörda, säger Ulrika Jerre som är ansvarig för IMs internationella arbete.

Idag är Guatemala mitt uppe i en intensiv process runt landets president som är misstänkt för korruption. Vice-presidenten avgick i maj efter anklagelserna och är nu åtalad. Anklagelserna handlar konkret om att man tagit emot mutor för att företag ska slippa importtullar. Otto Peréz Molina är folkvald president, men har ett förflutet som officer under det långa inbördeskriget där tusentals människor mördades av militären.

Maria Kalingas Ruin på IM i Guatemala berättar att det har varit en stor mobilisering bland medelklassen som är ute och demonstrerar för att kräva hans avgång. De kräver också att de stundande valen läggs ner, eftersom de inte ser några acceptabla alternativ. Demonstranternas krav handlar till stor del om att det behövs nya regler, som att en president och kongressledamöter inte ska kunna väljas om mer än en gång. Precis som i många andra länder med liknande politiskt system.

Inkomstklyftorna i Guatemala är enormt stora, det finns en ytterst liten del av befolkningen som äger det mesta av landets tillgångar. Medelklassen är engagerad, men väldigt liten. Majoriteten av människorna har låga eller nästan obefintliga inkomster.

Utbildning för förändring

För att Guatemala ska kunna fungera som demokrati, krävs att större del av befolkningen kan delta i den politiska processen. De fattiga som har lägst utbildning utgör den största delen av befolkningen och dit når inte mobiliseringen. Viljan att påverka politiskt saknas överlag - man ser helt enkelt inte vad man skulle vinna på att engagera sig.

Därför är våra utbildningsinsatser oerhört viktiga, för att människor kan förstå hur det politiska systemet fungerar, förklarar Maria. Klientelismen är ett stort problem, att många får gåvor och löften inför valen om de skulle lägga sin röst på ett visst parti. Det kan vara svårt att ta ställning och se igenom sådana påtryckningar om man inte har kunskap och inte är organiserad.

Stora utmaningar

- IM arbetar för att människor ska ta makten över sina liv och göra sina röster hörda, säger Ulrika Jerre som är ansvarig för IMs internationella arbete.

Det är en stor utmaning i ett land där de flesta är väldigt fattiga och många inte behärskar landets officiella språk. I Guatemala pratar stora delar av befolkningen något av de runt tjugo mayaspråken. Men all media och officiell information är på spanska. Barnen lär sig spanska i skolan, men många föräldrar har inte tillräckliga kunskaper.

Kvinnor har en särskilt svår position, det är en starkt mansdominerad kultur samtidigt som det är kvinnorna som tar ansvaret för familjer och barn. Därför är det extra viktigt att kvinnor får mer makt och har kunskap att använda sitt inflytande.

Taggar

Demokrati
Annons