av The Hunger Project

Veckans organisation: Hungerprojektet

nyhet

Hungerprojektets vision är en värld fri från fattigdom och hunger där människor själva har makten över sina liv. Globalportalen har pratat med Ylva Predan som är kommunikatör på Hungerprojektet.

Att utrota fattigdom och att utrota hunger är två av de globala utvecklingsmålen som antogs av världens ledare i slutet av september. Det är också Hungerprojektets vision. Med kvinnor i fokus arbetar organisationen med att utbilda och stärka människor så de själva kan skapa förutsättningar för ett liv utan hunger och fattigdom. Hungerprojektet driver projekt i 12 länder i Afrika, Latinamerika och Asien och arbetar också med information och utbildning i Sverige.

Hallå där,
Ylva Predan, kommunikatör på Hungerprojektet.

Hur kommer det sig att du började arbeta för Hungerprojektet?
Jag gjorde praktik på Hungerprojektet en sommar när jag fortfarande läste på högskolan, för att testa om ideell sektor passade mig. Jag hade turen att hitta helt rätt organisation direkt.

Vad är det bästa med ditt arbete?
Att varje dag få jobba med att kommunicera något jag verkligen tror på och brinner för känns väldigt lyxigt.

Hur föddes ditt engagemang?
När jag var 10 bodde jag med min familj på Sri Lanka i ett år. Att se fattigdom på nära håll så tidigt i livet påverkade mig såklart.

"Det är först när människor själva får lösa sina problem som förändringar blir hållbara."

Vilken är den viktigaste frågan som Hungerprojektet driver?
Vikten av att inkludera människor i sin egen utveckling. Det är först när människor själva får lösa sina problem som förändringar blir hållbara.

Berätta om ett av era projekt som du brinner extra för.
Kvinnlig könsstympning är en fruktansvärd tradition som skapar otroligt lidande för unga flickor världen över. I Etiopien jobbar vi med lokala volontärer som informerar föräldrar och driver utbildningskampanjer om farorna med könsstympning. Ofta är det just brist på information som gör att skadliga traditioner lever vidare, så det jobbar vi mycket med.

Hur kan man som ung engagera sig i Hungerprojektet?
Dels kan man engagera sig som volontär och hjälpa oss med olika insamlings och informationsinsatser i Sverige. Men man gör också stor skillnad genom att följa och sprida oss i sociala medier, till exempel Facebook och Instagram.

Vad skulle du ge för tips till unga som är intresserade av globala frågor och vill engagera sig?
Fundera gärna på vad du själv är bra på och vill utvecklas inom, och hitta en organisation som behöver hjälp med det du är duktig på.

Taggar

Bistånd & utveckling Hälsa