nyhet av WaterAid

Världstoalettdagen 2015

Över 2,3 miljarder människor saknar en toalett att gå till. Det är en fråga på liv och död.

Idag, den 19 november är det den Internationella Världstoalettdagen. Dagen är sedan 2014 en officiell FN-dag och syftet är att uppmärksamma hur livsavgörande det är med toaletter. Något som vi här i Sverige knappt ägnar en tanke åt är för andra människor en fråga på liv och död.

Nästan var tredje person eller 2,36 miljarder människor lever utan en säker toalett. Detta trots att grundläggande sanitet är en mänsklig rättighet. I de nya globala hållbarhetsmålen som FN:s medlemsstater enades om i september 2015 ingår ett specifikt mål om tillgång till rent vatten och sanitet för alla.

Varför behövs världstoalettdagen?

- Många kanske skrattar när de hör talas om Världstoalettdagen, men toaletter är inget skämt. Det är något vi alla använder varje dag, nästan utan att tänka på det. Framförallt tänker vi inte på hur våra liv skulle se ut utan toaletter. Var tredje person i världen saknar tillgång till en toalett. Toaletter är helt enkelt livsviktiga för ett hälsosamt och värdigt liv och för samhällens utveckling. Trots det tycker många att det där med toaletter är jobbigt att prata om. Därför behövs en Internationell Världstoalettdag, för att få alla att inse hur centralt toaletter är för hälsa, överlevnad, utbildning ja för all utveckling, säger Cecilia Chatterjee - Martinsen, generalsekreterare WaterAid Sverige. 

Taggar

Hälsa