nyhet av ActionAid

Världspremiär: Säkra städer-appen hjälper flickor och kvinnor

Med urbaniseringen växer städerna – och samtidigt farorna och problemen. Hur skapar vi städer där alla medborgare, särskilt flickor och kvinnor, på ett säkert sätt kan förflytta sig, leva och bo?

ActionAid Sverige har drivit arbetet med att utveckla appen ”ActionAid Safe City”. Appen som bygger på Google Maps lanseras i nio länder under den globala FN-kampanjen 16 Days of Activism Against Gender-Based Violence. Kampanjen pågår mellan 25 november och 10 december 2015.

Samtidigt agerar ActionAid på lokal och global nivå genom kampanjen Safe Cities som just nu pågår i 17 länder i Asien, Afrika, Sydamerika och Europa.

- Ett första steg är att invånare själva kan kartlägga och registrera de största problemen i sin stad. Vår app har en inbyggd kart- och mailfunktion. Detta ger invånarna en direkt kommunikationskanal för att påverka myndigheterna att åtgärda allvarligaste bristerna, säger Tove Engström, kampanjchef på ActionAid Sverige.

Gabriela Pinto, Urban Programme Expert på ActionAid Brazil, arbetar för de mest utsattas rättigheter:

- I kåkstäderna saknar invånarna grundläggande infrastruktur som el, gatubelysning, rent vatten, säker kollektivtrafik och ett fungerande rättsväsende. Sexuella trakasserier och övergrepp är också ett stort problem. Tillsammans med kvinnogrupper gick vi runt, ritade kartor och markerade vad som behövde åtgärdas. Vi gick till myndigheterna men inget hände. Men med ficklampor som fackeltåg lyckades vi synliggöra de kolsvarta gränderna. Nu börjar vi se resultat: Heliopolis, Sao Paulos största favela, kommer att få belysning – flickor och kvinnor kan känna sig tryggare. En stor framgång!

Med den nya appen ”ActionAid Safe City” kan invånare i städerna på ett digitalt och konkret sätt registrera och meddela myndigheterna vad som behöver åtgärdas.

Överallt, främst i utvecklingsländer, pågår en snabb urbanisering med en växande urban fattigdom där flickor och kvinnor är mest utsatta.

I dag bor mer än hälften av världens befolkning i storstäder. År 2050 beräknas 70% av världens befolkning bo i städer.

Du kan hittar gratisappen ”ActionAid Safe City" där du laddar ner appar. Slå på GPS-funktionen och prova!

Taggar

Jämställdhet