nyhet av Svenska FN-förbundet

Världen sviker Syrien - igen

Foto: UN Photo/Eskinder Debebe.

Löftena om humanitär hjälp till Syrien överskuggas av sammanbrottet för fredssamtalen i Genève, säger Aleksander Gabelic.

Världens länder lovade på torsdagen i London att bidra med 80 miljarder kronor i humanitär hjälp till Syrien. Samtidigt rapporterades det från Genève att de FN-ledda fredssamtalen läggs på is till den 25 februari.

– Att Syriens president Assad med understöd av Ryssland bombar staden Aleppo mitt under pågående fredssamtal visar en total avsaknad av respekt och intresse för fredsprocessen. Världens länder måste nu sätta verklig press på parterna, framför allt regeringssidan som står för de flesta attackerna mot civilbefolkningen, att lägga ned vapnen och återgå till förhandlingsbordet, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Den humanitära hjälp som utlovats är en bra start men erfarenhetsmässigt blir utbetalningarna mindre. Förra året fick FN mindre än hälften av de begärda medlen. De starka uttalandena i London av bland andra FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon är ett rop på hjälp.

– Den här gången måste världens länder infria sina löften. Otillräcklig humanitär hjälp leder till ökat lidande och fortsatta flyktingströmmar, säger Aleksander Gabelic. Syrienkonflikten går snart in på sitt sjätte och och sveket mot landets civila måste upphöra.

– Parallellt med fredsprocessen måste ytterligare politiska, diplomatiska och militära ansträngningar göras. Ett initiativ från alla världens länder i FN:s generalförsamling är ett sätt att sätta press på parterna när säkerhetsrådet är handlingsförlamat, avslutar Gabelic.

Taggar

Krig & fred