nyhet av Amnesty International

Våldsspiralen i Ukraina kräver mängder av liv

Amnesty kräver att de ansvariga för dödsskjutningarna i Kiev måste ställas inför rätta.
Beskjutning av demonstranter bidrar till den stigande dödssiffran i Ukrainas huvudstad Kiev och måste leda till att de ansvariga ställs inför rätta, kräver Amnesty International.

Enligt hälsoministeriet har minst 35 personer dödats på grund av den snabba upptrappningen av våldet de två senaste dagarna, särskilt i området kring Maidantorget i Kiev. Dödssiffran stiger dock snabbt  och det finns uppgifter om att långt fler har dödats. Ansvariga för dödandet är säkerhetsstyrkorna och vissa fall demonstranter. Enligt inrikesministeriet har 20 poliser dött. 

Det kommer dock allt fler bevis, från flera håll i Ukraina, att medborgargarden har lierat sig med polisen och ligger bakom en del av skottlossningen. Många demonstranter, sjukvårdspersonal och journalister ,som inte har utgjort något hot mot kravallpolisen, har blivit beskjutna på avstånd.

- Denna meningslösa förlust av människoliv är fruktansvärt upprörande. De ukrainska myndigheterna måste stoppa olaglig användning av våld och skjutvapen, av såväl polis som de medborgargarden som står i maskopi med dem, säger Johan Dalhuisen, chef för Amnesty Internationals Europa-och Centralasienavdelning.

- Efter inrikesministerns besked att polisen nu kommer att bära skjutvapen, är det av yttersta vikt att dessa vapen endast får användas som en sista utväg i självförsvar eller för att skydda andra i livshotande situationer eller hot om allvarlig skada.

Taggar

Krig & fred Mänskliga rättigheter