nyhet av Framtidsjorden

Vägen till livsmedelssuveränitet

Det finns över 800 miljoner hungriga människor i världen. Denna livsmedelskris är inte ny, men den blir bara värre. Traditionella livsmedelssystem som småskaliga jordbruk som syftar till att föda lokalbefolkningen, förstörs nu och ersätts av storskaliga jordbruk som skapats av transnationella jordbruksföretag, i syfte av att tjäna pengar.

Den lokala livsmedelssystem och de organisationer som styrs av dem, hotas av två huvudprocesser. Den första är den globala omstruktureringen av jordbrukets livsmedelsindustri systemet. De transnationella företagen vinner kontrollen över olika länders livsmedelskedja. Lokalbefolkningens förlust av förmågan till självständighet och självbestämmande är en direkt följd av expansionen av den industriella systemet. Det andra hotet är att många strävar efter att uppnå millenniemålen som anser att det kommer att behövas en minskning av antalet personer som deltar i jordbruk, fiske och mark/vatten-baserad försörjning.

Storskaliga jordbruk bidrar till klimatförändringarna

Modellen med intensiva, storskaliga centraliserade jordbruket förvärrar inte bara livsmedelskrisen, men den är också en bidragande faktor till klimatförändringen. Detta är beroende av att människan släpper ut alldeles för mycket koldioxid genom bensin, gödningsmedel och bekämpningsmedel. Den globala marknadens drivna produktions- och distributionssystem resulterar i applicering av mat runt om i världen, vilket bidrar till luftföroreningar och den globala uppvärmningen. Med stöd av regeringar, har de internationella handelspolitiken tillåtit stora transnationella företag att komma in i sydliga länder och tvinga småskaliga, lokala bönder i konkurs.

Fattiga människor runt om i världen förlitar sig på sina små, lokala gårdar. Lokala producenter och självförsörjande jordbrukare ersätts av exportinriktade storskaliga jordbruk som förvandlar mat till en handelsvara som ska spekulera i och göras till en vinst. Livsmedelsbistånd kan ytterligare undergräva livsmedelssuveränitet genom att ingripa i och förstöra lokala livsmedelssystem. Mat har blivit en handelsvara som skall importeras och exporteras över hela världen.

Småbönderna konkurreras ut

För två veckor sedan nådde min semester sitt slut. Jag fick äran att åka som representant för REDES till landet Victor Jara, Chile. Jag medverkade på ett tre dagars seminarium kring landsbygds utbildning och agroekologi som en väg att uppnå matsuveränitet. Seminariet anordnades av organisationen ANAMURI som arbetar med kvinnor på landsbygden, ursprungsbefolkning och agroekologi. I Latinamerika breder sojaodlingar för djurfoder, sockerrörsplantager för etanol och eukalyptusodlingar för pappers produktion.

Landsbygden blir fattigare och fattigare och städerna blir rikare och rikare. Marken och folket blir sjukare. Allt för att skicka billiga exotiska frukter till Europa.

Jordbruken är högteknologiskt, grödorna är ofta genmodifierade och stora mängder bekämpningsmedel sprids ut över marken. Allt för att exportera billiga grödor till USA och Europa. De stora transnationella företagen kommer och tar över mark och konkurrerar ut småbönder. Livet som en bonde i Sydamerika är inte enkelt. Landsbygden blir fattigare och fattigare och städerna blir rikare och rikare. Marken och folket blir sjukare. Allt för att skicka billiga exotiska frukter till Europa. Av denna anledning annordnade ANAMURI detta seminarium. Kontrollen över sin egen mark och territorium har glidit ut händerna på de latinamerikanska länderna. Det är dags för Latinamerika att återta kontrollen och uppnå livsmedelssuveränitet.

Livsmedelssuveränitet innebär rätten till tillräcklig näringsrik, ekologisk producerande och kulturell anpassad mat. Människor skall ha rätt till att bestämma och kontrollera sina egna system för livsmedelsproduktionen. Den internationella handel hotar och förstör livsmedelssuveränitet. Man måste genomgå radikala förändringar så att jordbruket tjänar och matar människor, inte företagen som det gör idag.

Bevara den biologiska mångfalden

“Vi måste gå tillbaka till småskaligt jordbruk för att skapa en förändring för människan, hälsan och moder jord, säger professorn Nelson”. De stora företagen har misslyckats med sina stora jordbruk att mätta människor magar, och på köpet har det förgiftat marken. “Vi måste satsa på små lokala bönder som mättar människor i sitt område. Bönderna måste använda sig av agroekologiska principer säger Nelson”.

Han menar på att en ekologisk bonde kan bevara den biologiska mångfalden, lokala kulturers, kyla planeten, skaffa sund mat och utkomst för alla. Bönderna har ett väldigt viktigt värde för människans grundläggande näring och levnadsbröd. Precis som Nelson så säger ANAMURI att man måste gå tillbaka till småskaligt jordbruk. Människan kan inte lyssna på de falska lögnerna om att genmodifierade grödor och andra företags leda teknik kan mätta jordens befolkning.

Så hur kommer det sig att trots de stora transnationella företagen, så lägger sig över 800 miljoner människor hungriga? Fungerar verkligen deras system? NEJ, det gör det inte säger Viviana direktör för ANAMURI. Vi har ett tydligt bevis på det. Denna typ av jordbruk måste stoppas för att rädda mänskligheten och jorden. Det är dags för Latinamerika att åter ta kontrollen över sina territorium och mark. Kasta ut dåliga företag från kontinenten. De företag som arbetar med GMO och bekämpningsmedel, kom ihåg när den odlingsbara marken tar slut finns det ingen mat. Och pengar kommer inte kunna mätta jordens befolkning! säger Viviana.

Taggar

Global ekonomi Klimat & miljö