nyhet av Kvinna till Kvinna

Unga kvinnor i politiken ska skapa ett mer jämställt Tunisien

Sarra Ben Saïd, Fathia, Fida Saidani, Sonia Ben Miled, Julia Taos Tortel på Kvinna till Kvinnas tunisiska samarbetsorganisation Aswat Nissa. Foto: Kvinna till Kvinna/ Karolina Sturén

”Min dröm är att Tunisien får en kvinnlig president som tar kvinnors rättigheter på allvar.” Det säger Mariem Bouattour, ordförande i Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Aswat Nissa som arbetar för att fler unga kvinnor ska engagera sig politiskt.

Aswat Nissa grundades bara några månader efter revolutionen 2011 och har som syfte att stärka kvinnors rättigheter. Efter revolutionen blev Tunisien en demokrati, dock en bräcklig sådan enligt Mariem. Hon menar att vi inte kan prata om demokrati när hälften av befolkningen i Tunisien inte är representerade i beslutsfattande positioner.
Kvinnors rättigheter har inte prioriterats

– Idag utgör kvinnor 30 procent av representationen i parlamentet, men kvinnors rättigheter är ändå inte en prioriterad fråga, säger Mariem.

Hon menar att detta beror på att de kvinnor som blir invalda ofta är väldigt hängivna till partiets program – vilka sällan har jämställdhet på agendan.

– Andra sociala problem som arbetslöshet lämnar inget utrymme för prioritering av kvinnors rättigheter. En bidragande faktor är starka patriarkala strukturer, tillägger Mariem.

Förbereder kvinnor att ställa upp i val

De kvinnor som deltar i Aswat Nissas politiska skola förbereder sig just nu för att ställa upp i kommunvalen i vår. De får utbildning i ledarskap, i sociala och ekonomiska rättigheter liksom i personlig utveckling.

Den politiska skolan bildades 2014 och samma år fick Aswat Nissa Madeleine Albright-priset för sitt initiativ. Skolan, där kvinnor från alla olika partier är representerade, verkar som en plattform där kvinnorna kan dela utmaningar med varandra och tillsammans organisera sig.

– Jag hoppas att mina framtida barn får växa upp i ett jämställt samhälle som respekterar alla människors lika värde.

Ett sätt att återuppleva revolutionen

Själv studerade Mariem i Rumänien under revolutionen.

– Det kändes hemskt att inte kunna delta i alla de händelser som ledde mitt land till en verklig demokrati. Hade jag varit i Tunisien då, hade jag tagit del av ett historiskt ögonblick, säger Mariem.

När hon återvände till Tunisien kom hon i kontakt med Aswat Nissa, som delar hennes dröm om ett inkluderande samhälle som respekterar alla. Hon började först arbeta som volontär och blev förra året vald till organisationens ordförande.

– Aswat Nissa är ett sätt för mig att återuppleva revolutionen.

Taggar

Jämställdhet