nyhet av

Taha ville ge tillbaka – blev volontär

Taha Saleh är nu en uppskattad IM-volontär. Foto: Jenny Mark Ketter/IM.

”Ska du flytta från Boliden, ska du göra det nu”, sa kvinnan från kommunen till Taha Saleh. Då fattade han beslutet att lämna Västerbotten för huvudstaden, där han snart hittade ett andra hem: IM.

Taha Saleh flydde från Eritrea för snart tre år sedan och kom till Boliden i Skellefteå kommun, 5650 kilometer norr om sitt hemland.

– Det var svårt, det var mycket is och snö. Det var mörkt hela tiden, och det fanns inte många personer att träffa, säger han.

Han bodde i en lägenhet med andra asylsökande, de flesta från Eritrea. Dagarna gick, och Taha Saleh gjorde inte mycket mer än att vänta på sin intervju med Migrationsverket. När han väl fått uppehållstillstånd följde mer väntan, nu på personnummer och ID-kort. Det var mycket som skulle fixas i Det nya landet.

– Jag tyckte det lät jättebra att ha en etablerad kompis. Det är så svårt att lära sig samhället annars. Stockholmare sitter mycket hemma, och du går bara till platser dit andra invandrare går.

Han tog kommunens råd att så snabbt som möjligt välja en stad att stadga sig i. Det blev Stockholm. Där fanns vänner, släktingar och en större arbetsmarknad. Och plötsligt satt han där på SFI, med en broschyr från IM i handen. Han fastnade för Duo Stockholm, en verksamhet där nyanlända och etablerade svenskar blir ihopparade för att lära sig av varandra, och anmälde sitt intresse. Inte långt därefter fick han sin Duo-kompis Torbjörn.

– Jag tyckte det lät jättebra att ha en etablerad kompis. Det är så svårt att lära sig samhället annars. Stockholmare sitter mycket hemma, och du går bara till platser dit andra invandrare går. När jag var med min Duo-kompis lärde jag snabbt känna nya platser, hans kompisar och familj, säger Taha Saleh.

Det var ett år sedan Taha och Torbjörn lärde känna varandra, och de umgås fortfarande. När Taha Saleh blev sjukskriven i våras var Torbjörn ett stort stöd som kunde hjälpa till med blanketter och översättningar.

– Det var jobbigt för mig, och han var en jättebra kompis, säger Taha.

I somras kände Taha Saleh att han ville ge tillbaka till IM, och bestämde sig för att bli volontär i Duo Stockholm. Där har han hjälpt till att intervjua nya deltagare för att kunna matcha dem med en kompis. Han har också blivit utbildad som rådgivare för nyanlända på Rådrum, en verksamhet som IM är med och driver.

– Man känner sig mycket gladare när man hjälper andra. Och jag ville göra något, eftersom jag själv fick mycket hjälp, säger han.

Att engagera sig i IM har gett Taha Saleh en skjuts in i samhället.

– Om det är något jag inte vet sms:ar jag Torbjörn och frågar!

– Jag känner många som inte har deltagit i sådana här aktiviteter. De har bott i Sverige i mer än fem år, och jag vet mer än dem. Jag känner till fler platser, jag vet hur reglerna funkar, hur svenskar tänker, vad jag har rätt till här i Sverige.

– Om det är något jag inte vet sms:ar jag Torbjörn och frågar!

Taggar

Flykt & migration Volontär & utbyten