av The Hunger Project

Svenska politiker och makthavare har förlorat sitt ansikte

nyhet

I brist på inkluderande av unga tjejers perspektiv i sitt arbete har politiker och andra makthavare, genom en “Face-Swap”, fått sitt ansikte utbytt mot en ung tjejs i syfte att uppmana dom att bli mer #tjejkunniga.

Flickaplattformen har, sedan förra hösten, drivit kampanjen #tjejkunnig som syftar till att vuxna, makthavare och allmänheten ska börja inkludera och ta unga tjejers åsikter och erfarenheter på allvar.

Flickaplattformen, som står bakom kampanjen #tjejkunnig, vill genom möten med makthavare under Almedalsveckan påbörja arbetet med att synliggöra unga tjejers utmaningar och verka för att makten tar ansvar för att tjejers situation och position i samhället stärks.

Flickaplattformen har, sedan förra hösten, drivit kampanjen #tjejkunnig som syftar till att vuxna, makthavare och allmänheten ska börja inkludera och ta unga tjejers åsikter och erfarenheter på allvar. Under den tiden har ett omfattande underlag samlats in från unga tjejer där de själva bidragit med sina upplevelser kring de strukturer som hindrar dem i sin vardag just på grund av att de är tjejer. Bland annat har frågor som rör unga tjejers psykiska hälsa, normer och ideal, samt möjligheter att delta i samhället på lika villkor som pojkar tagits upp.

Genom en “Face-Swap” vill Flickaplattformen nu uppmärksamma makthavarna om dessa upplevelser och perspektiv. Inför årets Almedalsvecka har Flickaplattformen därför valt ut ett antal politiker, journalister och mediapersonligheter som genom sin maktposition påverkar unga tjejers tillvaro. De som befinner sig i Almedalen har även bjudits in till ett möte på plats för att diskutera #tjejkunnighet.

- Vi hoppas att så många som möjligt tackar ja till ett möte. Vi vill uppmärksamma makthavarna på tjejers särskilt utsatta situation, bidra med tjejers egna perspektiv och påbörja arbetet med att få dem som har makten att ta ansvar och inkludera unga tjejer i sitt arbete. Unga tjejer har massor att säga och framförallt mycket att bidra med, men blir sällan inkluderande i arbetet med att förbättra deras villkor, säger Liinu Diaz Rämö, projektledare för Flickaplattformen.

Från och med idag fram till Almedalsveckan kommer Flickaplattformen att löpande publicera face swap-bilder på utvalda makthavare. Först ut är statsminister Stefan Löfven.

Kampanjen går att följa på sociala medier under hashtagen #tjejkunnig.

Taggar

Jämställdhet