nyhet av Act Svenska kyrkan

Svenska kyrkan igång med nödinsatser i Haiti

En man i Petit Goave, ett av de områden som drabbades när stormen Matthew drog fram över Haiti, har just tagit emot ett ”boendekit” – två presseningar, 2 filtar och 30 m rep för att skapa ett tillfälligt boende. Foto: LWF/ACT-Alliance.

Samtidigt som omfattningen av skadorna som orkanen Matthew orsakat i Haiti fortfarande uppdagas har Svenska kyrkans lokala partners börjat dela ut förnödenheter till drabbad befolkning.

Det var under tisdagen den 4 oktober som Matthew drog in över sydvästra delarna av Haiti. Orkanen drog med sig hus, hustak, träd och till och med människor som inte lyckades finna skydd. Med orkanen kom också enormt kraftiga skyfall.

Broar och vägar förstörda

Trots att vindarna i orkanen var oerhört starka, upp till 230 km i timmen, rörde sig orkanen mycket långsamt över Haiti och orsakade därför extra stor skada. Broar och vägar förstördes också. Det har därför fortfarande inte varit möjligt att ta sig till några av de värst drabbade områdena för att kartlägga och kunna uppskatta vilka skador orkanen har orsakat.

– Situationen på Haiti är akut just nu. Över 2 miljoner människor har påverkats av orkanen och 750 000 människor är i akut behov av förnödenheter. Vartefter kontakt upprättas med avskurna delar av landet stiger dödssiffrorna från timme till timme, säger Martha Kristine Syvertsen som arbetar på Norska kyrkans nödhjälp (NCA), en av Svenska kyrkans partner i Haiti.

Hygienkiten innehåller saker som tvål, tandborstar och handsprit.

Svenska kyrkan stöder lokala partner inom ACT-alliansen som har påbörjat hjälpinsatser genom att dela ut så kallade ”kit”. Det handlar om hygien och boendekit. Hygienkiten innehåller saker som tvål, tandborstar och handsprit. Boendekiten innehåller två presenningar, 2 filtar och 30 meter rep. Man delar också ut mat och säkrar tillgång på rent vatten.

Medbestämmande och beredskap avgörande

En viktig del är att lokalbefolkningen själva är delaktiga i arbetet med att identifiera och analysera sina behov och utforma stödet.

Eftersom ACT-alliansen även var på plats efter jordbävningen i Haiti 2010 har man kunnat dra flera lärdomar från det arbetet. En viktig del är att lokalbefolkningen själva är delaktiga i arbetet med att identifiera och analysera sina behov och utforma stödet. Därför har Lutherska världsförbundet och andra ACT-medlemmar satsat mycket på att under åren efter jordbävningen starta upp och utbilda lokala katastrofkommittéer.

Dessa lokala kommittéer har 7-15 medlemmar som kartlägger situationen i sin by och gör upp en plan för katastrofberedskap. Denna plan innefattar vem som ska göra vad om en katastrof inträffar. Samordningen med de lokala myndigheterna är viktig och fungerar nu väl. De lokala myndigheterna har också förstått att det är deras skyldighet som representant för staten att ge befolkningen stöd efter att katastrofer har inträffat.

ACT-alliansen står för samordning

En annan lärdom från jordbävningen 2010 var vikten av koordinering och nationellt ägandeskap. Internationella organisationer kritiserades för att förbigå lokala aktörer, vilket ledde till sämre koordinering, insatser som inte var kontextuellt rotade och att insatserna inte ledde till att bygga upp lokal kapacitet. Idag är det den Haitiska staten som har det övergripande samordningsansvaret. Vi ser också att vårt samarbete i ACT-alliansen säkerställer ett väl koordinerat stöd som samordnas inom alliansen, med andra organisationer samt de lokala och nationella myndigheterna.

Nu är många odlingar totalförstörda och boskap har dött. Omvärldens stöd och engagemang för Haiti är oerhört viktigt nu!

Haiti är västra halvklotets fattigaste land. Över hälften av befolkningen lever i fattigdom och undernäring är utbrett. Stormen Matthew kom i ett läge där landet redan är hårt prövat av matbrist efter vårens torka som orsakat sämre skördar. Nu är många odlingar totalförstörda och boskap har dött. Omvärldens stöd och engagemang för Haiti är oerhört viktigt nu!

Läs mer om vårt stöd till de som drabbats av orkanen Matthew.
Ge en gåva.

Taggar

Katastrofer Klimat & miljö