nyhet av

Skolan viktig för Ayats framtid

Femtonåriga Ayat och hennes mamma innan avfärd till skolan. Foto: ©UNICEF/Anmar

Femtonåriga Ayat och hennes familj tvingades lämna sitt hem i Qamishly, Syrien för tre år sedan. Idag lever de i ett flyktingläger i Irak, tillsammans med cirka 250 andra familjer från Syrien. Tack vare UNICEF och partners har Ayat en skola att gå till om dagarna.

Tack vare UNICEF har Ayat och hennes jämnåriga vänner från Syrien en skola att gå till på dagarna. Mellan lektionerna spelar hon basket och umgås med sina klasskompisar. Utbildning är en väg ut ur fattigdom. Därför arbetar vi ständigt för att barn som Ayat ska få en skola att gå till. Skolgång påverkar inte bara det enskilda barnets framtid, utan även ett helt lands. Att se till att fler barn får gå i skolan är en lönsam investering för hela samhället.

Cirka 58 miljoner barn i världen kan inte gå i skolan. Drygt hälften av dessa barn är flickor. Den främsta orsaken till att de inte får gå i skolan är fattigdom, då skolavgiften i många fall slukar upp till en tredjedel av en familjs inkomst.

Ayat och hennes kompisar spelar gärna basket på rasten. Foto: ©UNICEF/Anmar

Ayat tillsammans med sin kompis. På ryggen har de sina UNICEF-ryggsäckar. Foto: ©UNICEF/Anmar

Vad gör UNICEF?

  • Påverkar beslutsfattare och för kontinuerlig dialog med länders makthavare för att alla barns rätt till utbildning.
  • Vi utbildar lärare, bygger skolor och distribuerar läromedel.
  • Vi stödjer mobila skolor för att nå avlägsna områden.
  • Vi arbetar för att lyfta flickors utsatta situation, då deras skolgång i många fall inte är lika prioriterad som pojkars.
  • Vi erbjuder gratis skolmåltider, ger särskilda stipendier till flickor och ser till att det finns toaletter att gå på.Läs mer om vårt utbildningsarbete här.

Var med oss i kampen för att fler barn som Ayat ska få gå i skolan. För 174 kronor kan vi leverera skolböcker och pennor till femtio barn. Köp skolmaterial i vår gåvoshop.

Taggar

Utbildning