nyhet av Amnesty International

Ryssland: Pussy Riotmedlemmar gripna

Två av medlemmarna i Pussy Riot har gripits på nytt - troligtvis med anledning av deras kommande musikvideo. Foto: Wikipedia.
Tillslagen mot aktivister fortsätter i Sotji, varje dag kommer nya uppgifter. Nu senast har nio personer gripits, bland dem de två medlemmarna i Pussy Riot, Nadja Tolokonnikova och Marija Aljochina, som tidigare suttit fängslade för sina protester mot Putin.

De två medlemmarna i Pussy Riot berättar att det är tredje gången på tre dagar som polisen gripit dem. Denna gång påstår polisen att de skulle ha varit inblandade i en stöld på hotellet där de bor. Själva hävdar de att den troliga anledningen är att de är i Sotji för att spela in en musikvideo.

- I Putins Ryssland har myndigheterna förvandlat de olympiska ringarna till handbojor för att stoppa yttrandefriheten, säger Johan Dalhuisen, chef för Amnesty Internationals Europa-och Centralasienavdelning. 

- Det är skandalöst, det kommer nya rapporter om gripanden i Sotji och i närheten av de olympiska arenorna nästan dagligen. Den internationella olympiska kommittén , IOK, måste fördöma de ryska myndigheternas agerande.

- Människor blir måltavlor för förtrycket enbart för att de med fredliga medel framfört sina åsikter. De ryska myndigheterna måste bryta denna nedåtgående spiral av brott mot mänskliga rättigheter runt OS-byn.

Den 16 februari greps Semyon Simonov av civilklädd polis. Simonov arbetar för den ryska människorättsorganisationen Memorial. Samma dag greps journalister från Radio Free Europe och den ryska oberoende tidningen Novaja Gazeta samt en lokal människorättsaktivist David Hakim. Hakim släpptes men greps igen dagen efter då han ensam genomfört en demonstration till stöd för miljöaktivisten Jevgenij Vitisjko som i förra veckan dömdes till tre års fängelse.

Enligt Tolokonnikova har de ryska myndigheterna anklagat de två medlemmarna i Pussy Riot för att ha varit inblandade i en stöld på hotellet, hon tror dock att den verkliga anledningen är den musikvideo som de planerar, med titeln "Putin kommer att lära dig att älska ditt moderland".

Gripandet av de två Pussy Riotmedlemmarna kommer bara ett par dagar innan tvåårsdagen av deras aktion i Frälsarkatedralen i Moskva, den 21 februari 2012, då de greps och senare dömdes till fängelse för huliganism för att de framfört en protest mot Putin.

Taggar

Mänskliga rättigheter