nyhet av

Regnet har kommit, men alla är inte hoppfulla

Med regnet växer grödorna i Manicaland. Foto: Fatema Vanat / IM.

Den förödande torkan är äntligen över. Regn har kommit till Nyanga Community Development Trust (NCDT), där jag gör min praktik i Manicaland, Zimbabwe. Landskapet har blivit grönt, vackert och lyft människors förhoppningar. Som om regnet lättat en tung sten från mångas axlar. Men den sena sådden ger skäl till oro.

Den senarelagda planteringen kommer påverka både mängd och kvalité på skördarna nästa år.

På vissa håll kan man se hur jordbruken har kommit igång, dock småskaligt. Vilket innebär att även organisationens arbete nu går ned i lågvarv, då de flesta projektdeltagare är ute och planterar. Dock är regnet sent, något IM berättat om tidigare. Plantering av grödor sker vanligtvis under november månad, så att man kan skörda i februari. Men på grund av det sena regnet har många bönder inte börjat plantera sina grödor ännu. Den senarelagda planteringen kommer påverka både mängd och kvalité på skördarna nästa år.

James Matsito som är programkoordinator för NCDT är inte lika hoppfull. Han säger med en allvarlig ton.

- Regnet är sent och sporadiskt. Det kommer att ge konsekvenser. Regeringen har redan uppmanat bönder till att plantera grödor med kort växttid eftersom regnet förväntas bli kortvarigt, säger han.

Han fortsätter med att berätta att mellan december och mars kommer det finnas mat att tillgå från denna skördeperiod, dock kommer man känna av matbristen redan i april nästa år.

- Redan nu överlever familjer på ett till två mål om dagen och det kommer troligtvis bara bli värre, säger James Matsito.

Mina tre första månader i Zimbabwe levde jag helt utan rinnande vatten.

För Zimbabwe har 2016 varit ett extremt torrt år. Väderfenomenet El Niño orsakade den värsta torkan sedan 1992, enligt vicepresident Emmerson Mnangagwa. Och det sena regnet påverkar inte bara skördarna, utan även möjligheter för människor att skaffa dricksvatten. Nyanga är beläget i östra delen av Zimbabwe, omringat av berg och floder. I början av min praktik fick jag höra att Nyanga är området med renast dricksvatten, det området i Zimbabwe där det alltid finns vattnen att tillgå. Väl här, insåg jag att torkan har påverkat även denna region.

Mina tre första månader i Zimbabwe levde jag helt utan rinnande vatten. Många använder naturliga vattenkällor för dricksvatten vilka har påverkas hårt av torkan. Jag har ändå haft turen att ha tillgång till vatten inom en kort radies från där jag bor, medan människor på landsbygden kan behöva vandra fem kilometer för att nå närmsta källa.

Taggar

Katastrofer Klimat & miljö Försörjning