nyhet av ForumCiv

Nytt ramverk krävs för AP-fonderna

Foto: Richard Solly, London Mining Network

De statliga AP-fonderna, som förvaltar mer än 1 500 miljarder kronor av svenska folkets pensionskapital, styrs av ett omodernt och otillräckligt regelverk, det skriver representanter från 19 organisationer.

Förslaget till nytt regelverk för AP-fonderna har legat på is i snart ett år. Men regler som säkrar ansvarsfulla och hållbara pensionsinvesteringar spelar en avgörande roll när Sverige strävar efter en hållbar finansmarknad, ska implementera Agenda 2030 och klimatavtalet. Det är hög tid att regeringen plockar upp dessa delar av förslaget igen.

Att ett nytt regelverk är angeläget bekräftas av de upprepade exempel på hur AP-fonderna investerar i bolag som bidrar till eller direkt orsakar kränkningar av mänskliga rättigheter, miljöförstöring och klimatförändringar.

AP-fonderna har till exempel innehav värda 36 miljarder kronor i 115 av de största kol-, olje- och gasreserverna i världen. Svenska pensionssparare äger därmed fossila reserver som motsvarar potentiella utsläpp som är tio gånger större än hela Sveriges årliga koldioxidutsläpp skriver organisationerna, som ingår i plattformen Schyssta Pensioner, bland annat i artikeln.

Läs debattartikeln i sin helhet.

Läs mer om Forum Syds arbete med naturresurser och mänskliga rättigheter.

Taggar

Mänskliga rättigheter Global ekonomi