nyhet av Vi-skogen

Nio nya träd i minuten i östra Afrika

Under 2016 planterades det 4,7 miljoner nya träd genom Vi-skogens verksamhet i östra Afrika.

Under 2016 planterades det 4,7 miljoner nya träd genom Vi-skogens verksamhet i östra Afrika. Det motsvarar nio träd i minuten.

Under 2016 planterades det 4,7 miljoner nya träd genom Vi-skogens verksamhet i östra Afrika. Det motsvarar nio träd i minuten.
– Träden är livsviktiga, i takt med att klimatförändringarnas effekter blir påtagliga i östra Afrika växer behoven av effektiva insatser för att motverka torka och hunger, säger Henrik Brundin, vice vd för Vi-skogen.

Under 2016 planterades 4 767 093 träd med stöd av Vi-skogen, det betyder att 13 060 träd planterades per dag, 544 träd i timmen och nio träd i minuten. Sedan starten 1983 är det nu närmare 120 miljoner träd som planterats i Vi-skogens verksamhetsländer Tanzania, Kenya, Rwanda och Uganda.

– Träden planteras av småskaliga bönder genom så kallad agroforestry, träd och grödor samplanteras och bildar på så vis ett effektivt ekosystem som ger ökade skördar, bättre skydd mot torka och översvämningar, säger Henrik Brundin, vice vd för Vi-skogen.

Under det gångna året nådde Vi-skogens stöd ut till totalt 126 729 familjer och 6 199 bondegrupper. Under 2016 deltog 72 723 bönder i utbildningar om klimatförändringarnas effekter.

Jämte de enskilda träden planterar bönderna även häckar och alléer på sina gårdar. De motverkar jorderosion, ger foder till djuren även under torkan och ger mer näring till jorden. Under 2016 planterades häckar och trädalleér motsvarande en sträcka av 250 mil.

Trädklubbar mot klimatförändringarna

Vi-skogen arbetar också sedan flera år på skolor, eleverna lär sig vikten av trädplantering, att stå emot klimatförändringarna och att ta hand om miljön på lektionstid. Under 2016 stödde Vi-skogen 22 000 barn genom 477 så kallade trädklubbar i östra Afrika.

Tillsammans med lärare och föräldrar anlägger eleverna dessutom köksträdgårdar där de kan lära sig mer om odling och hållbart jordbruk. Under 2016 etablerades 306 nya köksträdgårdar på skolor i Kenya, Rwanda, Tanzania och Uganda.

– I de trädklubbar som Vi-skogen stödjer lär sig skolbarnen hur man kan odla trots det allt hårdare klimatet. På så sätt kan de få ett mål mat i skolan, och dessutom bära med sig kunskapen hem, så att hela familjen kan dra nytta av det, säger Henrik Brundin, vice vd för Vi-skogen.

Taggar

Klimat & miljö Försörjning