nyhet av Läkare Utan Gränser

"Människor är skräcklagna"

Förnödenheter fördelas till flyktingar i Azaz,Syrien.

Nya strider i området Azaz i norra Syrien har lett till att fler än 35 000 personer har tvingats fly från flyktinglägren. Flera av lägren har tagits över av den Islamiska staten eller ligger alldeles vid frontlinjerna. Fler än 100 000 människor har nu samlats vid gränsområdena mot Turkiet.

Muskilda Zancada, ansvarig för Läkare Utan Gränsers projekt i Syrien, är mycket oroad över situationen:

”Det viktigaste just nu är säkerheten för människorna som flyr. Läget är fortfarande kritiskt för de tiotusentals personer som har fördrivits de senaste dagarna. Jag talade med en kollega i Syrien i dag och han sade att alla är mycket rädda. Frontlinjen är bara sju kilometer bort och de är rädda för vad som kan hända.

Våra team inne Syrien berättar att människor är traumatiserade. Att än en gång ha blivit tvungna att fly är mycket traumatiskt och människor är skräckslagna. Striderna pågår alldeles i närhetenoch de är rädda för den Islamiska staten som tar över olika områden. De säger att de känner hopplöshet när de tänker på framtiden. De behöver mat och vatten. Dessutom är sanitet ett problem. Hur de ska kunna överleva är naturligtvis en avgörande fråga för dem.

På grund av de extremt svåra förhållandena har vi varit tvungna att dra ner på verksamheten på vårt sjukhus och endast ge livräddande vård i akuta fall. Sedan 10 april, när striderna började igen, har vi haft 1 200 patientbesök. Dessutom har vi behandlat 25 krigsskadade och förlöst 16 barn.

Samtidigt har vårt andra team, som distribuerar akuta förnödenheter, hittills lyckats nå fler än 5 000 nya internflyktingar med madrasser, filtar och andra grundläggande förnödenheter. Vi samordnar med andra organisationer på plats för att säkerställa att människors akuta behov av mat, vatten och sanitet kan uppfyllas.

Det har också varit intensiva strider i staden Aleppo och vi är mycket oroade över situationen där. Återigen står den medicinska personalen som Läkare Utan Gränser stöder i staden inför en ofattbar situation. Vi har lyckats nå fram till de 23 vårdinrättningar vi stöder meddonationer av medicinska förnödenheter och bränsle som de behöver för att fortsätta ge vård.

Vi är oroade över att striderna ökar risken för befolkningen att hamna under belägring. Det finns bara en väg in och ut ur Aleppo som inte kontrolleras av regeringen. Om denna väg stängs befarar vi att situationen kommer att bli mycket allvarlig. Det skulle sannolikt innebära att de 250 000 personer som bor i icke-regeringskontrollerade delar av Aleppo hamnar under belägring – att lägga till den bistra listan över de mellan 1,5 och 2 miljoner människor som redan lever under belägring i Syrien i dag.”

Läkare Utan Gränser driver sex vårdinrättningar i norra Syrien och stöder fler än 150 vårdcentraler och sjukhus runt om i landet, många av dem i belägrade områden. Läkare Utan Gränsers sjukhus i Azaz-området har fördubblat sin kapacitet sedan februari, när strider gjorde att tusentals internflyktingar tog sig till området.

Taggar

Flykt & migration Krig & fred