nyhet av Svenska missionsrådet

Får man tro på vilken religion man vill?

Tre fjärdedelar av jordens befolkning lever fortfarande i länder med höga begränsningar när det gäller religions- och övertygelsefrihet.

Begränsningar av religions- och övertygelsefrihet påverkar hela livet för människor, oavsett religion eller livsåskådning, i alla typer av samhällssystem. För Svenska missionsrådet, SMR, är infriandet av religions- och övertygelsefrihet för alla sedan flera år ett prioriterat arbetsområde.

Pew Research Centre släppte sin första rapport om läget för religions- och övertygelsefrihet globalt år 2007. Den 23 juni 2016 kom den sjunde rapporten baserad på statistik från 2014 ut. Pew Research centre är ett oberoende amerikansk forskningsinstitut och det enda i världen som sammanställer studier om hur läget för religions- och övertygelsefrihet förändras över tid. Deras rapporter är viktiga faktaunderlag i SMR:s arbete med religions- och övertygelsefrihet.

Rapporten från det amerikanska forskningsinstitutet Pew Research Centre om läget för religions och övertygelsefrihet (R&Ö) globalt konstaterar att:

  • TROTS att religiöst motiverad terrorism har ökat globalt under 2014 så har det skett en liten nedgång mellan 2013 och 2014 i antalet läder som har statliga och sociala restriktioner av religions- och övertygelsefrihet.
  • Flera av de länder som har höga restriktioner av religions- och övertygelsefrihet har också väldigt hög befolkningsmängd. Detta innebär att ca tre fjärdedelar av jordens befolkning fortsatt lever i länder med mycket höga restriktioner.
  • MENA regionen ligger fortsatt högst i medianvärde då det gäller både statliga och sociala restriktioner.
  • Högst restriktioner i båda kategorierna under 2014 hade Egypten, Indonesien, Pakistan, Ryssland och Turkiet.
  • Kristna och muslimer fortsätter att vara de mest utsatta religiösa grupperna för både statliga och sociala trakasserier sett till antalet länder.
  • Statliga och sociala trakasserier mot judar har ökat stadigt sedan 2007 med en markant betoning på sociala trakasserier.
  • Sverige har enligt rapporten måttliga statliga men höga sociala restriktioner av religions- och övertygelsefrihet.

SMR arbetar för att svenska politiker och beslutsfattare ska prioritera religions- och övertygelsefrihet i svenskt utrikespolitik. Vi arbetar också för att våra medlemsorganisationer och deras samarbetsorganisationer ska kunna mer om religions- och övertygelsefrihet samt bli bättre på att agera så att religions- och övertygelsefrihet infrias för alla i de länder där de verkar. Under våren 2016 släppte SMR en rapport som visade på en mycket blandad kvalitet i arbetet med religions- och övertygelsefrihet hos svenska ambassader.

Taggar

Mänskliga rättigheter