nyhet av Svenska FN-förbundet

Linnéa Claeson får FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter

Opinionsbildaren och handbollsspelaren Linnéa Claeson får Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter. I dag torsdag diskuterar hon mäns hat mot kvinnor på nätet vid prisutdelningen på Kulturhuset i Stockholm.

Linnéa Claeson, nätaktivist, handbollsproffs och skapare av Assholesonline på Instagram, är 2017 års mottagare av Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter. Linnéa tar emot priset vid ett seminarium om mäns hat mot kvinnor på nätet på Kulturhuset i Stockholm i dag torsdag den 8 juni.

Motiveringen lyder:

”Linnéa Claeson har med mod reagerat och agerat öppet mot hot och kränkningar på nätet, och därigenom synliggjort en skrämmande verklighet som många möter. Linnéa har, genom ett engagemang som spridit sig som ringar på vattnet i breda folklager, bemött sexuella trakasserier med en blandning av humor och allvar. Linnéa lyfter också på ett förtjänstfullt sätt fram dessa viktiga frågor i traditionella medier.”

– Flickors och unga kvinnors rättigheter är centrala för Svenska FN-förbundet och Linnéa Claeson gör ett fantastiskt arbete för att försvara och stärka dessa rättigheter. Hon belyser samtidigt problemet med det hat på internet som drabbar inte minst unga tjejer, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Det är fjärde gången som FN-förbundet uppmärksammar en person som gjort viktiga insatser för mänskliga rättigheter i Sverige. Priset har tidigare gått till Soran Ismail, Annika Jyrwall Åkerberg och Sara Mohammad. Fullständigt program för torsdagens prisutdelning finns på www.fn.se.

Taggar

Mänskliga rättigheter