Världen av

Låt inte Trump begränsa kvinnors rättigheter!

När regeringar över hela världen använder sin politiska makt för att begränsa kvinnors frihet måste vi inom civilsamhället öka våra insatser. Vi vet att vårt arbete räddar liv, säger IMs generalsekreterare Ann Svensén.

När USAs president Donald Trump slår mot flickors och kvinnors hälsa och rättigheter måste organisationer som IM reagera. Därför startar vi idag en kampanj för att kunna öka stödet till våra partners som arbetar för flickors och kvinnors rätt till sin egen kropp.

Ett av de första beslut som Trump fattade som president var att återinföra den så kallade ”global gag-regeln”. Det innebär ett totalt förbud mot att förespråka laglig abort för organisationer som tar emot någon form amerikansk statlig finansiering. Beslutet var väntat, varje republikansk president sedan Ronald Reagan har infört liknande lagstiftning under sin första vecka på jobbet.

Trumps version går dock längre än tidigare presidenters, och slår bredare i och med att den omfattar all finansiering inom global hälsa, inte bara ”familjeplanering” som tidigare. USA står för cirka 30 procent av världens finansiering till mödrahälsovård i utvecklingsländer, och beslutet kan därför komma att få ödesdigra konsekvenser då direkt livräddande insatser stoppas.

Återinförandet av global gag-regeln sammanfaller med en politisk trend över hela världen av att begränsa kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter. Många länder har de senaste åren infört skärpt lagstiftning kring abort och familjeplanering. Svårast blir konsekvenserna för de kvinnor som lever i fattigdom och stor utsatthet.

– I brist på lagliga möjligheter söker kvinnor alternativa vägar, som ofta är förknippade med stora risker för hälsa och liv. Bland de kliniker över hela världen som nu kan tvingas stänga, eller lägga om sin verksamhet, finns exempelvis de som arbetar med Aids-prevention. Det kommer helt enkelt att kosta liv, säger IMs generalsekreterare Ann Svensén.

IM har partnerorganisationer som arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) i bland annat Guatemala och Malawi, organisationer vars arbete blir ännu viktigare nu. I Guatemala arbetar organisationer som Pami och ICOS med sexualupplysning och rådgivning riktad till unga flickor i särskilt fattiga och utsatta delar av landet. Tonårsgraviditeter är vanliga och mödradödligheten är hög. Över 27000 flickor i åldrarna 10-17 år födde barn i Guatemala 2016. Många av graviditeterna är resultatet av våldtäkter. Aborter är olagliga och tillgången till preventivmedel i princip obefintlig för många grupper i samhället, inte minst på grund av ett hårt moraliskt och religiöst tryck.

Genom att nå unga flickor och kvinnor med information om deras rättigheter, och genom att aktivt arbeta med att förändra attityderna till familjeplanering och sexualrådgivning i samhället arbetar IMs partners långsiktigt för att minska antalet barn som behöver föda barn. Att öka jämställdheten i samhällen, och att fokusera på kvinnors rättigheter är en av de mest centrala utvecklingsfrågorna.

– När regeringar över hela världen stiftar lagar som slår så hårt mot kvinnors hälsa och rättigheter, och använder sin politiska makt för att begränsa kvinnors frihet måste vi inom civilsamhället öka våra insatser. Vi vet att vårt arbete räddar liv, säger Ann Svensén.

IM välkomnar därför att Sveriges regering, precis som flera andra regeringar inte minst inom EU, nu tydligt tagit ställning för kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter. Vi har också sett hur miljontals människor över hela världen deltagit i manifestationer för kvinnors rättigheter.

– Vi kommer inte att vika oss en tum, utan ökar istället våra insatser och hoppas att privatpersoner och företag vill vara med och bidra till detta viktiga arbete!

Taggar

Demokrati Mänskliga rättigheter Jämställdhet