nyhet av Plan International Sverige

Konflikten i Sydsudan hotar skolgång

Sydsudan är bland de länder med lägst läs- och skrivkunnighet i världen. Bara en av tio medborgare har gått ut grundskolan. Foto: plansverige.org
Över 100,000 barn beräknas vara berörda av konflikten i Sydsudan. Omkring 200,000 människor befinner sig på flykt. Plan finns på plats för att förse barn och deras familjer med skydd, vatten och hygienartiklar och har även inlett en internationell insamling för att utöka hjälpinsatserna.

- Konflikten har gjort att många barn har kommit bort från sina familjer och de löper nu stor risk att utsättas för misshandel och hälsorisker. Många barn kommer inte heller att kunna börja skolan när terminen börjar, säger Hazel Nyathi, regionchef för Plan i östra och södra Afrika.

Sydsudan är bland de länder med lägst läs- och skrivkunnighet i världen. Bara en av tio medborgare har gått ut grundskolan. Sedan landets självständighet 2011 har regeringen lagt stora resurser på att utveckla utbildningssystemet. Om konfliken förvärras varnar Plan för att den viktiga satsningen kan ha varit förgäves.

Våldsamheterna mellan den nationella armén och rebellgrupperna bröt ut den 15 december. Intensiva strider pågår fortfarande i och omkring staden Bor.
Plan har arbetat i Sydsudan sedan 2007.

Taggar

Krig & fred Utbildning