nyhet av Amnesty International

Iran: Avrättningsvåg

Under årets två första veckor har Iran genomfört totalt 40 avrättningar, varav minst 33 under den senaste veckan. - Det är en alarmerande ökning. De iranska myndigheternas försök att förbättra sin internationella image betyder inget om antalet avrättningar samtidigt ökar på detta sätt, säger Hassiba Hadj Sahraoui, Amnesty Internationals biträdande chef för Mellanöstern och Nordafrika.

Sedan början av året har de iranska myndigheterna offentliggjort 21 avrättningar, tillförlitliga källor rapporterar om ytterligare 19 avrättningar. Under en vecka har fler avrättningar genomförts än under hela januari månad förra året. 

Den 13 januari genomfördes en offentlig hängning i södra Iran. Offentliga avrättningar genomförs ofta med byggkranar och den avrättade får hänga i en snara till allmän beskådan. 

Amnesty uppmanar Iran att omedelbart inför ett stopp för avrättningar och att omvandla alla dödsdomar, hemlighetsmakeriet kring användningen av dödsstraffet måste också upphöra.
Merparten av dem som avrättas är dömda för påstådda narkotikabrott. Personer som döms för narkotikarelaterade brott har små eller inga möjligheter att överklaga domen. 

- Narkotikabrott prövas i revolutionsdomstolar som rutinmässigt genomför mycket bristfälliga rättegångar som på inget sätt uppfyller internationella krav på rättvisa rättegångar. I realiteten döms människor till döden på mycket vaga grunder och det är oacceptabelt, säger Hassiba Hadj Sahraoui.

Rättegångarna i revolutionsdomstolarna hålls oftast bakom stängda dörrar och domarna kan själva besluta om att inte ge försvarsadvokaterna möjlighet att få träffa den åtalade under de inledande förhören. Amnesty arbetar för ett totalt avskaffande av dödsstraffet, utan undantag. Dödsstraffet är en kränkning av alla människors rätt till liv och ett grymt, inhumant och förnedrande straff. 

Taggar

Mänskliga rättigheter