nyhet av Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF)

IKFF Colombia firar freden efter 50 års krig

Kvinnors deltagande i besluten om genomförandet av fredsavtalet är centralt för en hållbar och långvarig fred i Colombia.

- Det är nu viktigt att de resultat som vi hittills uppnått när det gäller genusperspektiv och kvinnors rättigheter i det slutliga avtalet genomförs. Även om vi uppnått språk om kvinnors rättigheter är den stora utmaningen för oss att följa och driva på implementeringen. Kvinnors deltagande i besluten om genomförandet av fredsavtalet är centralt för en hållbar och långvarig fred i Colombia, säger Katherine Ronderos, ordförande IKFF Colombia (LIMPAL), tredje från höger på bilden.

26 september deltog Katherine i ceremonin där Colombias president Juan Manuel Santos och Farc-gerillans ledare Rodrigo Londoño skrev under fredsavtalet som markerar slutet på en över 50 år lång konflikt. På söndag sker en folkomröstning som blir det slutgiltiga beslutet om att godkänna avtalet eller inte.

IKFF Sverige har sedan ett antal år tillbaka samarbetat med vår systersektion i Colombia. Vi är imponerade över deras hårda arbete för att sätta kvinnors rättigheter på agendan, vilket har lyckats. Vi gläds med med dem denna fredens dag!

Taggar

Krig & fred