nyhet av Kristna Fredsrörelsen

Historiskt steg mot en hållbar fred i Colombia

Kristna Fredsrörelsen firar med glädje att Colombias regering och FARC-EP har nått ett slutligt avtal efter nästan fyra års fredsförhandlingar i Havanna, med målet att sätta punkt för en väpnad konflikt som har pågått över ett halvt sekel och har lämnat närmare 8 miljoner offer i landet.

Det råder ingen tvekan om att denna historiska händelse kommer att ha stor betydelse för fredsbyggandet och för att få slut på våldet som en metod för att lösa politiska meningsskiljaktigheter. Det innebär en möjlighet för samhället i stort och för offer för konflikten i synnerhet, som hoppas att se en förändring i sina liv med garantier och respekt för mänskliga rättigheter. Avtalet kommer nu att skickas till den colombianska kongressen för ratificering, och därefter sker det slutgiltiga undertecknandet mellan parterna. Slutligen kommer det colombianska folket besluta om avtalet den 2 oktober i år genom en folkomröstning.

Det finns dock fortfarande stora utmaningar för att uppnå en hållbar fred i landet, såsom genomförandet av det överenskomna avtalet, att förhandlingsprocessen med ELN genomförs så snart som möjligt och att den colombianska regeringen utvecklar strategier att bekämpa de kriminella och paramilitära grupper som skapar stor oro för civilbefolkning och civilsamhälle på lokal nivå. Så här uttrycker sig en människorättsförsvarare med medföljning av av Kristna Fredsrörelsen:

“Vi tar emot nyheten med stor glädje efter alla våra ansträngningar för upprättelse som offer i konflikten. Äntligen finns det hopp för alla som bor i de områden som är mest drabbade. Vi är oerhört glada! Men det finns fortfarande vissa utmaningar… det finns oro i lokalsamhällen om vad som kommer att hända och hur de ska kunna garantera etniska rättigheter för den afrocolombianska befolkningen… Men jag upprepar, det är goda nyheter som visar att vi kan övervinna svårigheterna och att vi äntligen har lyckats nå ett avtal. Jag är tacksam för allt arbete för att få med konfliktens offer i avtalet, det är vår seger”.

Kristna Fredsrörelsens fredsobservatörer kommer att fortsätta medfölja det colombianska civilsamhället i processen då avtalet ska implementeras, för att offren för konflikten ska få tillgång till rättvisa, sanning och gottgörelse. Människorättsförsvarare har en mycket viktig roll i byggandet av en hållbar fred med garantier för utövandet av de mänskliga rättigheterna.

Taggar

Krig & fred