nyhet av ActionAid

Grekland: ActionAid på plats i flyktingkrisen

Varje dag anländer omkring 3000 flyktingar till någon av de grekiska öarna. Människor som i ren desperation flyr för sina liv för att undkomma krigets grymheter.

Flyktingarna anländer i överbelastade gummibåtar och bland de ankommande finns familjer med små barn, personer med funktionsnedsättning, äldre människor och barn som reser ensamma. Under resan ställs flyktingarna ofta inför våldsamma situationer och utsatts för alla typer av utnyttjande eftersom de är beroende av illegala nätverk för att finna säkerhet.

Mike Noyes, chef för humanitära insatser inom ActionAid UK har just återvänt från Lesbos:

- De tusentals flyktingar som är på resande fot i dag i hela Europa kan inte ignoreras eller överlåtas till andra att ta itu med. Dessa familjer har rätt till vårt skydd nu, både när det gäller omedelbart humanitärt stöd och på längre sikt när det handlar om att ge dem en chans att gå till skolan och bygga en framtid. 

ActionAid i Grekland

ActionAid har länge arbetat i Grekland och finns på plats på ön Lesbos, en av de öar dit flest flyktingar anländer. Lesbos har bara i år tagit emot 138 000 flyktingar. 

Baserat på den långa erfarenhet som ActionAid har av att arbeta i konflikt- och katastrofområden kommer vi att arbeta med en rad insatser på Lesbos – insatser som riktar sig till några av de mest utsatta grupperna, däribland kvinnor och barn.


Även i akuta katastrofer har ActionAid ett långsiktigt fokus där hjälpen alltid utgår från de drabbade människornas behov. På ön Lesbos kommer vi att hjälpa flyktingar med både akuta förnödenheter som mat och vatten, liksom med långsiktiga och förebyggande insatser, som stöd till traumatiserade barn. För att ge barnen en möjlighet att skingra tankarna kommer ActionAid att sätta upp områden där barnen kan vistas i lugn och ro.

Många av de som anländer har inte en aning om vilka rättigheter de har när de kommer fram eller hur de ska gå till väga för att registrera sig. Därför kommer ActionAid även finnas tillgängliga för att ge vägledning och stöd för de nyanlända. 

ActionAid arbetar även i Syriens grannländer, Jordanien och Libanon. Läs om det här

Vill du vara med oss och hjälpa fler av de desperata flyktingarna som flyr till Grekland från krigets Syrien? 

Sätt in ditt bidrag via:
Swish: Nummer 123 900 08 37 (ange "Grekland" i meddelandet)
SMS: Skicka ”ActionAid Grekland” till nummer 72970. Belopp: 100 kr
Plusgiro 90 00 83-7 (märk gåvan ”Grekland”)
Bankgiro 900-0837 (märk gåvan ”Grekland”)

Du kan också ge ditt bidrag här.

Taggar

Flykt & migration