nyhet av IOGT-NTO-rörelsen

Global kampanj för att avslöja alkoholindustrin

IOGT-NTO, UNF och JUNIS har gått med i ett världsomspännande nätverk av ideella organisationer med målet att sätta fokus på alkoholindustrins oetiska affärsmetoder.

Var 10:e sekund dör en människa på grund av alkohol. Samtidigt utsätts barn och ungdomar runt om i världen för en lavin av alkoholreklam – allt för att locka dem att börja konsumera alkohol, och för att övertyga de som dricker att dricka mer. Men varför är det att ingen håller alkoholindustrin ansvarig för deras handlingar?

”Big Alcohol Exposed” är ett världsomspännande nätverk av ideella organisationer dedikerade att granska och offentliggöra alkoholindustrins agerande. Vi har beslutat oss för att gå samman för att stå upp mot alkoholindustrin och för att med gemensamma ansträngningar avslöja sanningen om deras metoder.

Big Alcohol är benämningen för den globala alkoholindustrin. Den har nära relationer med tobaksindustrin, Big Tobacco. Båda branscherna samarbetar och är tätt ihopkopplade, ända upp till de högsta nivåerna. Alkoholindustrin har under åren lärt av tobaksindustrins misstag och framgångar.

Frågan vi ställer oss är: varför får alkoholindustrin fria tyglar när vi kommit så långt och gjort stor skillnad genom tobakslagstiftningar?

Alkoholindustrin har byggt upp en gedigen meritlista av aggressivt kampanjande och underminerande av forskningsbaserade politiska processer framtagna för att skydda människor från alkoholskador; Big Alcohol har en enorm erfarenhet av marknadsföring som direkt riktar sig till barn och ungdomar, och som sexualiserar och objektifierar kvinnor. De skyr inte några medel för att säkerställa och öka sina egna vinster – oavsett konsekvenserna för människor, familjer och samhällen runt om i världen.

Enkelt uttryckt: Vad alkoholindustrin säger är inte alls vad de gör. De pratar om samhällsansvar och hur de arbetar med att minska skadeverkningarna av alkohol – men verkligheten ser väldigt annorlunda ut.

Varför är det så att Big Alkohol tillåts komma undan med sina oetiska och folkhälsofarliga affärsmetoder? Det är hög tid att avslöja alkoholindustrins sanna ansikte. Tillsammans med många andra bildar vi ”Big Alcohol Exposed” och vi har tagit oss an en enorm uppgift.

Detta är verkligen David mot Goliat – men vi vet ju alla hur den historien slutade. Vi ska slå hål på myterna som alkoholindustrin jobbar hårt för att befästa; detta genom att exponera deras oetiska affärsmetoder- och på så sätt bidra till att skapa en bättre värld.

Läs mer om kampanjen.

Dela den på Facebook.

Taggar

Hälsa Global ekonomi