nyhet av The Hunger Project

Flickaplattformen gjorde Almedalen mer #tjejkunnig(t)

Under årets Almedalsvecka fanns Flickaplattformen på plats för att göra makthavare mer tjejkunniga*. Genom möten diskuterades frågor som rör sexuellt våld, normer, rasism, ideal och sex.

Makthavarna fick ta del av resultaten från kampanjen och ge sin syn på hur tjejers röster och perspektiv kan inkluderas i politiska beslut.

Träffarna var en del av Flickaplattformens Almedals-kampanj som syftade till att göra makthavare uppmärksamma på tjejers särskilt utsatta situation. Makthavare från olika partier och sektorer fick ta del av kampanjen #Tjejkunnigs resultat. Bland resultaten syns tydligt att de som identifierar sig som tjejer inte känner att deras kroppar tillhör dem.

- Hittills har Tjejkunnig-kampanjen visat att tjejer utsätts för sexistiska kommentarer, objektifiering och trakasserier både i skolan, på fritiden och på nätet. En majoritet känner rädsla för att utsättas för våld eller sexuellt våld. Det här är angelägna problem som måste uppmärksammas, inte bara under festivalmånaderna, utan året runt, säger Liinu Diaz Rämö, projektledare för Flickaplattformen.

Under hösten kommer Flickaplattformen att följa upp mötena för att se till att makthavare använder sina plattformar så att unga tjejers åsikter och perspektiv inkluderas i arbetet för ett mer jämställt samhälle.

Kommentarer från makthavare:

“Idrotten måste ha ett jämställdhetsperspektiv och se sina egna brister, främja tjejer inom idrott” Gabriel Wikström, idrotts-, folkhälso- och sjukvårdsminister.

“Det gäller att ha rätt personal i skolorna som inte accepterar sexism och sätter ner foten", Annika Eclund skolpolitisk talesperson (KD).

“Genuspedagogiken måste börja från förskolan” Rossana Dinamarca, feministisk talesperson (V).

“Fler politiker borde träffa Flickaplattformen och bli mer tjejkunniga” Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesperson (L).

*Om #tjejkunnig:

Sedan förra hösten driver Flickaplattformen kampanjen #tjejkunnig med syfte att vuxna, makthavare och allmänhet ska börja inkludera och ta unga tjejers åsikter och erfarenheter på allvar. Genom kampanjen har unga tjejer fått bidra med sina upplevelser och perspektiv och formulerat vad de vill ska förändras.

  • 42% av svaren handlar om rätten till sin egen kropp.
  • 1 av 2 är rädda att utsättas för våld och/eller sexuellt våld.
  • 57% av dem som besvarat tjejkunnig-enkäter anser att de är rädda för att gå hem ensamma på kvällen eller för killar i grupp (nattetid).

Om Flickaplattformen:

Flickaplattformen är samlingspunkten för aktörer som arbetar med att förbättra och stärka unga tjejers position i samhället. Tillsammans gör vi större skillnad och skapar förändringar för ett samhälle fritt från förtryck och diskriminering.

Flickaplattformen är ett treårigt projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet och drivs av Hungerprojektet och Make Equal.

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter