nyhet av Act Svenska kyrkan

Filmpris till skildring från terrorns Irak

Hogir Hirori, vinnare av Svenska kyrkan filmpris 2016. Foto: Mikael Ringlander.

Angelos – Svenska kyrkans filmpris 2016 går till filmen "Flickan som räddade mitt liv". En enig jury valde att för fjärde året i rad belöna en stark dokumentär skildring. Filmens regissör Hogir Hirori tog under tisdagkvällen emot priset av biskopen i Göteborgs stift, Per Eckerdal.

- Tack! Det här var mycket oväntat, säger en rörd vinnare.

I dokumentären Flickan som räddade mitt liv reser filmaren Hogir Hirori till sitt hemland Irakiska Kurdistan för att skildra människors flykt från Islamiska statens terrorvälde. Under sin vistelse möter han flickan Souad, ett möte som får arbetet med filmen – och hela livet att ta en vändning.

- Flickan som räddade mitt liv har ett engagemang och intensitet som gör den mycket levande, och temat är brännande aktuellt, säger Mikael Ringlander, ordförande i juryn för Svenska kyrkans filmpris.

Angelos – Svenska kyrkans filmpris består av en summa på 50 000 kronor samt ikonen Angelos, skapad av Erland Forsberg. Priset delades i år ut för femtonde gången i samband med den pågående Göteborg Film Festival.

Juryns motivering till filmpriset

”Hogir Hirori är inte bara en betraktare utan låter sig engageras av konflikten i kurdiska Irak. Ett medmänskligt val, som blir ett konstnärligt val, räddar även hans liv. Beredd att ge vidare kameran och tolkningsföreträdet till andra ser han var och en av oss som en medmänniska i Flickan som räddade mitt liv.”

Se trailern.

Taggar

Krig & fred Flykt & migration