nyhet av Kvinna till Kvinna

#Femdefenders – Unga kvinnor som spränger gränser

Unga #femdefenders deltar i Prideparaden i Malmö. Foto: Kvinna till Kvinna

Kvinnor världen över möter hot, våld och trakasserier, bara för att de är kvinnor. Trots det vågar unga kvinnorättsförsvarare möta motståndet och kämpa för fred och kvinnors rättigheter. Vi kallar dem #femdefenders och i en ny rapport granskar vi vilket motstånd de möter och var de hittar kraft och mod att fortsätta.

Varje år, den 29 november, firar Kvinna till Kvinna Femdefenders Day, den internationella dagen för kvinnorättsförsvarare. Kvinnor som vågar kämpa för fred och jämställdhet är oftast särskilt utsatta och därför vill vi på Kvinna till Kvinna, hylla deras kamp och mod.

I årets Femdefenders-kampanj har vi särskilt fokus på unga kvinnorättsförsvarare i Västra Balkan, Södra Kaukasus och Sverige. 140 femdefenders har deltagit i Kvinna till Kvinnas utbildningsprogram Young Women´s Peace Academy, ett unikt projekt för att stärka unga freds- och kvinnorättsförsvarare. 128 av dem har svarat på en enkät om vilket motstånd de möter och var de hittar kraften att fortsätta.

Ska helst inte synas och höras

Hälften av de unga kvinnorna har utsatts för förtal, sexuella trakasserier, hot eller övergrepp för att de engagerar sig för fred och kvinnors rättigheter. Men det största motståndet de möter beror ofta på hur de är som personer snarare än vad de kämpar för.

– De bryter mot förväntningarna på hur en ung tjej ska vara. De ska helst inte synas och höras utan förbereda sig för ett familjeliv, säger Charlotte dos Santos Pruth, redaktör för rapporten.

Starka nationalistiska strömningar

De unga kvinnorna som varit med i Young Women´s Peace Academy kommer från Armenien, Azerbajdzjan, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Serbien och Sverige. De möter liknande motstånd även om de kvinnor som kommer från post-konfliktområden är mer begränsade.

– I postkonfliktområden finns starka nationalistiska strömningar vilket gör att normerna för hur tjejer och killar ska vara är ännu starkare. Uppsvinget för nationalistiska rörelser är nyare här i Sverige medan det på Balkan och i Kaukasus har funnits längre och könsrollerna är mer cementerade, säger Charlotte dos Santos Pruth.

Tillsammans kan de förändra världen

I Young Women´s Peace Academy har de unga feministerna och fredsaktivisterna mötts för att stärka sitt ledarskap, lära av och stödja varandra. De har träffats under ett år och utbytt åsikter, idéer och erfarenheter. De har stärkt sin aktivism och gemensamt tagit fram ett manifest för unga kvinnors rättigheter och arbetet för en fredlig värld.

Manifestet är tänkt att påverka debatten om kvinnors rättigheter och fredsarbete utifrån unga kvinnors perspektiv. Att sprida feminismen globalt, bekämpa patriarkala strukturer och öka säkerheten för feminister och aktivister är deras viktigaste frågor. Tillsammans kan #femdefenders förändra världen!

Taggar

Jämställdhet