nyhet av Amnesty International

EU vänder ryggen mot människor på flykt

Cyniska avtal med Libyen leder till att tusentals människor riskerar att utsättas för våldtäkter, tortyr och att mista livet på Medelhavet.

De stigande dödstalen i centrala Medelhavsområdet och de fruktansvärda missförhållanden som tusentals flyktingar och migranter står inför frihetsberövade i libyska förvarsanläggningar är tydligt kopplade till en misslyckad EU-politik, säger Amnesty International i en rapport som publiceras idag.

I rapporten A perfect storm: The failure of European policies in the Central Mediterranean konstateras att europeiska stater delvis frånhänder sig ansvaret för sjöräddning till icke-statliga organisationer och att samarbetet med den libyska kustbevakningen ökar. Detta innebär att staterna blundar för övergrepp, inklusive tortyr och våldtäkter samt att drunkningar inte förhindras.

- Fokus hos europeiska ledare ligger på åtgärder som hindrar människor på flykt att nå EU där de kan söka skydd. Att detta prioriteras istället för åtgärder som kan leda till att rädda liv och ge människor på flykt tillgång till rätten att söka asyl är djupt oroande. Libyen är, milt uttryckt, inget säkert land att vistas i för flyktingar och migranter, säger Madelaine Seidlitz, ansvarig för arbetet med flyktingar och migranter på Amnesty International svenska sektionen.

Läs hela det engelska pressmeddelandet och rapporten.

Taggar

Flykt & migration