Världen av

”Ett fack ska representera alla”

Fatima Da Silva, från det globala lärarfacket EI, tror på ljusare tider för hbtq-frågor i arbetslivet. Foto: Lina Karlsson/Union to Union

I Latinamerika går det fackliga arbetet för hbtq-rättigheter på sina håll trögt. Men inom regionens lärarfack vinner frågan sakta men säkert mark och erkännande.

Att hbtq-rättigheter är en facklig fråga borde vara en självklarhet. Det menar Fatima da Silva, styrelseledamot i lärarfacket CNTE i Brasilien och vice ordförande för det globala facket Educational International (EI)* i Latinamerika.

– Facket representerar arbetstagare, och arbetstagare har olika sexuella läggningar. Ett fackförbund ska representera alla människor och garantera alla arbetstagares rättigheter. Ingen ska behöva bli diskriminerad på arbetsmarknaden, säger hon.

2015 antog EI en resolution kring hbtq-rättigheter under deras internationella kongress. Bland annat fastslås att EI och alla dess medlemsförbund världen över ska jobba för mänskliga rättigheter, oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Men att nå dit är en utmaning, menar Fatima da Silva.

– Vi försöker få in hbtq-frågor i den fackliga agendan regionalt och vi har en bra grupp med fackliga organisationer som jobbar med detta. Men det är inget lätt arbete, det finns många fack som inte alls är öppna för temat, säger hon.

Fatima verkar också aktivt inom det jämställdhetsnätverk som EI, med stöd av Lärarförbundet i Sverige och norska Utdanningsförbundet, har tillsammans med systerorganisationer i Latinamerika. Syftet med nätverket är bland annat att stärka kvinnors egenmakt i arbetslivet. Men nätverket tar också hbtq-rättigheter i arbetslivet i beaktning.

– En del fack ligger i framkant, medan andra precis har börjat inkludera frågan.

Enligt Fatima da Silva är graden av engagemang bland annat sammankopplat med hur den politiska kontexten ser ut i de olika länderna. Har samhället och staten en konservativ syn på hbtq-frågor kan det återspeglas inom facken, säger hon.

– Men när regeringar genomför positiva förändringar öppnar det också upp för facken och andra organisationer att följa efter.

Hon nämner Uruguay, Brasilien och Argentina som positiva exempel i Latinamerika. I Argentina finns exempelvis rätten att själv definiera sin könsidentitet, utan att genomgå en lång juridisk process, vilket krävs i andra länder - som Sverige.

– I Argentina finns också rätten till samkönade äktenskap.

Även om många utmaningar återstår när det kommer till hbtq-rättigheter i arbetslivet, är Fatima da Silva övertygad om att det finns ljusare tider att vänta.

– Jag tvivlar inte på att hbtq-rättigheter kommer att vara en facklig fråga inom alla förbund i Latinamerika inom tio år, säger hon.

* Det globala facket EI (Education International) organiserar lärarförbund. Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund är medlemmar i EI.

Taggar

Försörjning Jämställdhet