nyhet av

En förutsättning för hållbar utveckling

Sharan Burrow, generalsekreterare för världsfacket ITUC, under ett frukostmöte om Global Deal. Foto: Lina Karlsson.

Social dialog mellan arbetsgivare, fack och regeringar är nödvändigt för att möta globaliseringens negativa effekter. "Vi måste stoppa trenden med allt sämre villkor för världens arbetstagare. Annars kommer både ekonomisk och samhällelig utveckling att stanna av", menar Sharan Burrow från Världsfacket.

Under ett frukostmöte arrangerat av Union to Union, LO, TCO och Saco diskuterade Sharan Burrow, världsfacket ITUC:s generalsekreterare och Irene Wennemo, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet hur vi gemensamt kan hantera utmaningarna på den globala arbetsmarknaden.

Irene Wennemo talade om regeringens initiativ Global Deal, en vision för att skapa en inkluderande ekonomisk tillväxt där regeringar, arbetsgivare och fack tillsammans arbetar för att nå FN:s nya mål i Agenda 2030 om anständiga arbetsvillkor och hållbar utveckling.

- Global Deal kräver politiska åtaganden nationellt och globalt. Det är viktigt att fackförbunden organiserar sig och blir starkare för att etablera en god social dialog mellan arbetsmarknadens parter. Varje land måste hitta sitt sätt att föra dialog utifrån sina förutsättningar. Det är på tiden att få globaliseringen att funka för alla!

Bara i Colombia mördades 20 fackföreningsmedlemmar under 2015, och i Mellanöstern utnyttjas migranter för slavarbete genom kafalasystemet som ger arbetsgivare långtgående rättigheter att kontrollera migranterna. Sharan Burrow talade målande om hur riskabelt arbetet med en Global Deal kan vara, smärtan det kan innebära att tvingas förhandla med sina värsta fiender, men hon är övertygad om dess nödvändighet:

- Utan social dialog mellan aktörerna på arbetsmarknaden skapar vi inget socialt kontrakt. Vi behöver en Global Deal mellan regeringar, arbetsgivare och fack för att möta globala utmaningar. Den sociala oro vi ser i dag, med löner som inte gå att leva på och försämrade arbetsmarknadslagar, är ingenting mot vad vi kommer att få om vi inte lyckas vända trenden.

På plats fanns även representanter från fackförbund i Colombia, Nigeria och Kambodja för att diskutera möjligheterna för en Global Deal i sina länder.

- Det finns tre viktiga anledningar för Nigeria att stödja en Global Deal, sa Ayuba Wabba, ordförande i Nigeria Labour Congress. Det öppnar upp för en diskussion om mer rättvis fördelning, det synliggör problemen med korruption samt lyfter frågan om fattigdom.

Taggar

Global ekonomi Mänskliga rättigheter