nyhet av Svenska Afghanistankommittén

En bättre värld börjar i Afghanistan

Lasse Bengtsson, Journalist och författare till boken ”Afghanistan – om en yttre och inre resa”.
Det långa kriget har gjort att Afghanistan har en av jordens yngsta befolkningar. Hälften är under 15 år. Utbildning är den enda lösningen, skriver journalisten Lassa Bengtsson som har jobbat med Svenska Afghanistankommittén i Kabul, Afghanistan.

Jag får ganska ofta frågor som “Varför ska man egentligen skicka pengar till Afghanistan? Är det någon mening?” Och jag svarar: “Ja, det är det! Pengarna gör stor nytta. Just nu pågår en kamp mellan det nya och det gamla i Afghanistan. Enkelt uttryckt – för och emot utbildning.

Den unga flickan Malala från Pakistan, som överlevde ett attentat riktat mot henne av talibanerna på grund av sin kamp för utbildning, sa så här i sitt uppmärksammade FN-tal:

– Extremisterna är rädda för böcker och pennor. Utbildningens kraft skrämmer dem.

Hon har så rätt. De förstår att läskunnighet och utbildning är ett hot mot deras sätt att leva. Mot dem som anser att kvinnans plats ska vara i hemmet. Osynlig. Det långa kriget har gjort att Afghanistan har en av jordens yngsta befolkningar. Hälften är under 15 år. Med bättre utbildning och nya intryck från omvärlden genom mobiltelefoner och internet, kan helt nya förutsättningar skapas för en fredligare utveckling. Där fler är med. Även kvinnorna. Drygt halva befolkningen. Inget annat gör mer nytta för framstegen i ett samhälle än kvinnors utbildning.

När jag intervjuade en byäldste från nomadbefolkningen Kuchis, den grupp där läskunnigheten är allra lägst, sa han sorgset “Hela världen kan läsa och skriva. Vi går fortfarande kvar i bergen”. Jag lånar Malalas ord igen:

– Låt oss ta upp våra böcker och pennor, de är de allra mäktigaste vapnen. Ett barn, en lärare, en bok och en penna kan förändra världen. Utbildning är den enda lösningen. Utbildning först av allt. Världen är inte bättre än sin svagaste länk.

En bättre och säkrare värld börjar i Afghanistan. Vill du vara med och bygga en bättre värld? Ge i så fall en gåva till flickors utbildning!

Ladda ner ett inbetalningskort här eller sätt in pengar på PlusGirokonto 90 07 80-8

Lasse Bengtsson

Exempel på vad pengar räcker till:
200 kr – papper och pennor till en skolklass
400 kr – ett års skolgång för en elev
650 kr – en månadslön för en lärare

The post En bättre värld börjar i Afghanistan appeared first on SAK.

Taggar

Bistånd & utveckling Utbildning