nyhet av Amnesty International

El Salvador: Ny abortlag möjlig – du behövs mer än någonsin

Sara García på Amnesty i Sveriges kontor i oktober 2016.

I oktober förra året hade Amnesty i Sverige besök av kvinnorättsaktivisten Sara García från El Salvador. Vi träffade henne samma dag som ett revolutionerande lagförslag lades fram i hennes hemland. Efter nästan 20 år med ett totalförbud mot abort föreslår det styrande partiet, FMLN, att lagen ska ändras.

För Sara García var det en stor dag. I många år har hon och andra människorättsförsvarare och organisationer arbetat hårt för att abortförbudet ska tas bort. Genom att visa på de fruktansvärda konsekvenserna för landets kvinnor har de steg för steg banat väg för en förändring. Amnesty har under flera år backat upp deras kamp och tryckt på landets regering och parlament.

Abort efter våldtäkt är olagligt

El Salvador beskrivs ofta som ett av världens farligaste länder och toppar mordstatistiken. Våldsnivån är hög i samhället och det sexuella våldet är utbrett. Flickor tvingas bli flickvänner åt medlemmar av de mäktiga kriminella gängen, maras. Könsbaserat våld driver många kvinnor på flykt ut ur landet. Precis som överallt annars i världen utsätts kvinnor för våldtäkt av män de känner och av män de aldrig tidigare träffat. Men abort efter våldtäkt är inget alternativ. Flickor och kvinnor som blir gravida efter våldtäkt tvingas fullfölja graviditeten. För att lagen säger det. För att staten fråntagit dem rätten att själva bestämma. På så sätt utsätts de för ytterligare ett övergrepp.

Abortförbud leder inte till färre aborter, utan till fler osäkra aborter

Förbud mot abort leder inte till färre aborter, utan till att de osäkra aborterna ökar. Många flickor och kvinnor ser ingen annan utväg än att i hemlighet genomgå farliga aborter, trots riskerna. Tusentals flickor och kvinnor skadas eller dör som en direkt följd. De vet att de kan hamna i fängelse och många vågar inte söka vård om de får komplikationer efter en olaglig abort.

Förändring i sikte

Just nu pågår ett mycket intensivt arbete i El Salvador för att lagförslaget från förra året ska gå igenom och abortförbudet skrotas. Men det kommer inte ske av sig själv, det kräver organisering. Jag följer Sara García och flera kvinnorättsorganisationer på sociala medier. Det går inte en dag utan att de deltar i TV-soffor, radiosändingar och paneldebatter eller håller manifestationer. Om några veckor fattas beslut om huruvida parlamentet ska diskutera lagförslaget som innebär att abort avkrimnaliseras och att flickor och kvinnor får tillgång till säker och laglig abort vid våldtäkt, då deras liv eller hälsa hotas eller då fostret inte är livsdugligt.

I grunden handlar det varje kvinnas rätt att själv fatta beslut om sitt liv och sin kropp. Därför är deras kamp vår. Därför måste du och jag agera nu!

Katarina Bergehed
Amnesty i Sveriges expert på kvinnorättsfrågor

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter