nyhet av We Effect

De gör upp om ”världens tuffaste jobb”

Vem av dom kommer att få världens tuffaste jobb?

Blir det en limochaufför från Stockholm, en Umeå-polis eller en fotograf från Ängelholm? 560 personer från hela landet sökte We Effects utlysta tjänst, nu är tio kvinnor i final och gör upp om att få ”världens tuffaste jobb” – att arbeta som bonde i världens fattigaste land, Malawi.

Totalt sökte 560 kvinnor från hela Sverige jobbet som bonde i Malawi. Bland de sökande finns såväl jordbrukare och lärare som professorer och poliser. Nu återstår tio kandidater som efter intervjuer hos We Effect ska bli en. De tio finalisterna är:

  • Stina Juto, polis, Umeå
  • Monica Wadsworth, limousinechaufför, Östberga
  • Karin Jakobson, SO-lärare, Vaggeryd
  • Birgitta Ryding, svensklärare, Lund
  • Kajsa Lycke, landsbygdsutvecklingsrådgivare, Uddevalla
  • Olga Elinderson, stödassistent, Falköping
  • Anette Nilsson, fotograf, Ängelholm
  • Johnna Björklund, receptionist, Knivsta
  • Karin Kling, specialistsjuksköterska, Huddinge
  • Erika Hagegård, kommunikatör och biolog, Falun

Den som får jobbet kommer under tre veckor i vinter arbeta sida vid sida med den malawiska bonden Biata Chisi på en gård i området Salima. Från morgon till kväll kommer hon att hjälpa till med både jordbruket och hushållet: hämta vatten, ta hand om de fem barnen samt mata grisen och hönsen. Och arbeta långa pass med hackan under brännande solsken på odlingarna av majs, jordnötter och bomull.
– Vi är väldigt glada för alla som vågat söka världens tuffaste jobb, jag ser det som en bekräftelse på ett starkt engagemang för att hjälpa till att minska fattigdomen i världen. Den som får jobbet kommer spela en viktig roll för att berätta om livet för kvinnliga jordbrukare i utvecklingsländerna. Det kommer förhoppningsvis att leda till att fler stöder kvinnornas väg ut ur fattigdomen, säger Anneli Rogeman, vd på We Effect.

Kvinnan som får jobbet garanteras en lön på tio kronor om dagen, motsvarande lönenivån för en jordbruksarbetare i Malawi. Malawi har en bruttonationalinkomst per capita på bara 250 dollar per år och rankas av Världsbanken som världens fattigaste land. 90 procent av landets befolkning bor på landsbygden och försörjer sig på jordbruk.

Syftet med We Effects projekt är att belysa situationen för kvinnliga jordbrukare i fattiga delar av världen. Kvinnor i Afrika producerar upp till 80 procent av maten, men äger eller kontrollerar bara ett par procent av den odlingsbara jorden. Om kvinnor skulle ha samma villkor som männen, och samma tillgång till kunskap, mark, utsäde och marknad, skulle skördarna kunna öka så mycket att 100 miljoner människor skulle slippa gå hungriga, enligt FN:s jordbruksorgan FAO.

Personen som får jobbet kommer med texter, bilder och video att rapportera om sina upplevelser, så att fler svenskar får upp ögonen för kvinnornas utsatta situation.

Anställningen pågår från 18 januari till 7 februari 2016. Det är tredje gången som We Effect rekryterar en svensk kvinna till Världens tuffaste jobb. Tidigare år har de utvalda arbetat i Kenya respektive Uganda.

Taggar

Försörjning