nyhet av CONCORD Sverige

Dags för regeringen att ta nästa steg kring PGU

I dag lanseras Barometer 2016, som granskar Sveriges genomförande av Politik för global utveckling (PGU).

Bakom rapporten, som samordnas av CONCORD Sverige, står 21 organisationer som analyserar och ger rekommendationer för genomförandet av PGU på områdena säkerhet, migration, skatteflykt, klimat, företag och mänskliga rättigheter samt handel och investeringar.

Syftet med PGU är att politiska beslut som fattas i Sverige ska bidra till en rättvis och hållbar global utveckling. Barometer 2016 visar att regeringen tagit flera viktiga steg som berett väg för en mer ambitiös hantering av PGU. Bland annat har resurserna för samordning av PGU inom och mellan departement stärkts och departementen fått i uppdrag att ta fram handlingsplaner för genomförandet.

Rapportens analys visar att regeringen nu bör ta fram ambitiösa och mätbara mål för hur departementen ska bidra till att skapa en hållbar utveckling och mäta effekterna av den förda politiken. Dessutom behöver de centrala perspektiven i PGU, rättighetsperspektivet och de fattigas perspektiv, få en mer framträdande roll och förstärkas av ett jämställdhetsperspektiv.

En av regeringens största utmaningar är de mål- och intressekonflikter mellan politikområden – eller mellan ett område och målen för PGU – som står i vägen för möjligheten att föra en samstämmig politik. Dessa bör regeringen identifiera och redovisa öppet hur den hanterar, i syfte att möjliggöra ansvarsutkrävande.

Läs hela Barometer 2016.

Läs en sammanfattning av Barometer 2016.

Läs pressmeddelandet.

Taggar

Bistånd & utveckling