nyhet av Amnesty International

Chelsea Manning släpps fri!

Bild från kampanjen Skriv för Frihet 2014.

Med bara några dagar kvar på sitt ämbete har president Obama förkortat Chelsea Mannings 35-åriga straff. Enligt uppgift kommer Manning att friges i maj i år.

Chelsea Manning, menig soldat i USA:s armé, dömdes till 35 års fängelse den 21 augusti 2013 efter att ha läckt hemligstämplat amerikanskt regeringsmaterial till webbplatsen Wikileaks. Några av dokumenten påtalar vad som kan vara människorättskränkningar och brott mot den internationella humanitära rätten, begångna både av amerikanska trupper, av afghanska och irakiska styrkor som samverkat med USA:s armé, samt av underrättelsetjänsten CIA. Ingen har åtalats för de övergrepp som dokumenten Manning läckte avslöjade.

Straffet som utdömdes var mycket längre än för militärer som dömts för åtalspunkter som mord, våldtäkt och krigsbrott, liksom för andra som dömts för att ha läckt hemligstämplat material till allmänheten.

Amnesty International svenska sektionen har arbetat för Chelsea Manning under många år, bland annat inom kampanjen Skriv för Frihet 2014. Amnesty välkomnar straffomvandlingen men uppmanar president Obama att även benåda Edward Snowden.

Läs mer i den engelska pressreleasen här.

För mer information om Chelsea Manning, läs här.

Taggar

Mänskliga rättigheter