nyhet av Amnesty International

Burundi: Satellitbilder stödjer vittnesuppgifter om massgravar

- Bilderna tyder på ett medvetet försök från myndigheternas sida att dölja omfattningen av det dödande som deras säkerhetsstyrkor stod för, och hindra sanningen från att komma fram, säger Muthoni Wanyeki, regionchef för Amnesty Internationals regionkontor i Östafrika, Afrikas Horn och den stora sjöregionen.

Nya satellitbilder tillsammans med videofilmer och vittnesmål som analyserats av Amnesty International tyder starkt på att ett dussintals personer som dödades av burundiska säkerhetsstyrkor i december senare begravdes i massgravar.

"Före- och efterbilder" och videoupptagningar visar tydligt på fem möjliga massgravar i Buringaområdet, utanför Bujumbura. Bilder tagna sent i december och tidigt i januari visar på uppgrävd jord som också stämmer överens med vittnesmål om vad som hänt. Vittnen har berättat för Amnesty att gravarna grävdes på eftermiddagen den 11 december, direkt efter den blodigaste dagen i Burundis pågående kris.

- Bilderna tyder på ett medvetet försök från myndigheternas sida att dölja omfattningen av det dödande som deras säkerhetsstyrkor stod för, och hindra sanningen från att komma fram, säger Muthoni Wanyeki, regionchef för Amnesty Internationals regionkontor i Östafrika, Afrikas Horn och den stora sjöregionen (Demokratiska republiken Kongo, Burundi och Rwanda).

Researchers från Amnesty International var i Bujumbura när dödandet ägde rum och de besökte de drabbade bostadsområdena, däribland Nyakabiga, morgonen efter. De boende beskrev hur kropparna från minst 21 män hade lämnats på gatorna, i hem och i dräneringsdiken. Researchteamet hittade stora pölar med blod där några av offren hade dödats men där kropparna hade avlägsnats.

Familjerna måste få veta vad som har hänt och de måste få en möjlighet att begrava sina anhöriga i värdighet.

Vittnen beskrev hur polis och lokala tjänstemän rensade Nyakabiga och andra bostadsområden för att hämta kropparna från de som dödats och att de tog dem till hemliga platser. Mamman till en 15-årig pojke som sköts i huvudet när han sprang för att söka skydd i ett uthus i bostadsområdet Musaga berättade för Amnesty att en pickup från borgmästarens kontor hade hämtat hennes sons kropp. Männen som tog honom vägrade att berätta för henne vart kroppen hade förts.

- Jag vet inte var han är, eller om han blivit begravd, sa hon till Amnesty.

Förutom i Buringa har Amnesty mottagit trovärdiga rapporter om misstänkta massgravar av personer som dödades den 11 december på flera andra ställen, däribland begravningsplatser i Mpanda och Kanyosha. Lokala källor berättar att 25 kroppar blev begravda i fem gravar i Mpanda och 28 kroppar blev begravda i fyra gravar i Kanyosha. Det är inte känt hur många kroppar som kan bli funna på andra platser.

Det Amnesty nu funnit följer på en tidigare rapport som Amnesty publicerade i slutet av december, My children are scared: Burundi´s deepening human rights crisis, och det sker också några dagar innan afrikanska ledare ska samlas på Afrikanska Unionens toppmöte i Addis Abeba för att diskutera just konflikten i Burundi.

- De afrikanska ledarna som samlas vid Afrikanska Unionens möte måste uppmana den burundiska regeringen att bevilja internationella utredare tillgång till alla misstänkta gravplatser, och att de startar en omedelbar, självständig och oberoende utredning av det dödande som ägt rum - och varför de flesta familjer inte har fått några möjligheter att återfå och begrava sina döda. Familjerna måste få veta vad som har hänt och de måste få en möjlighet att begrava sina anhöriga i värdighet. De misstänkta gravplatserna måste säkras fram tills dess att ordentliga utredningar kan göras, och de kroppar som återfinns i dem ska undersökas för att fastställa dödsorsaken, säger Muthoni Wanyeki.

Taggar

Mänskliga rättigheter