nyhet av Act Svenska kyrkan

Bostäder åt hemlösa behövs ännu fyra år efter katastrofen

En grupp barn leker i modellbyn för hemlösa som Svenska kyrkan har bidragit till. Foto: Paul Jeffrey/ACT
Fyra år efter den förödande jordbävningen i Haiti bor fortfarande 100 000 människor i tältläger. Men det finns också en positiv utveckling i Haiti. Svenska kyrkan stöder självförsörjningsprojekt och har bidragit till bostäder för hemlösa i ett projekt som också stärker människors sammanhållning.

Säkra hus som kan stå emot både jordbävningar och orkaner och samtidigt insatser som stärker människors sammanhållning och förmåga att klara nya katastrofer. Det är delar i ett nytt bostadsprojekt som Svenska kyrkan bidragit till i ett utsatt område i Gressier i Haiti.

I projektet ingår:

Fortfarande fyra år efter katastrofen, som inträffade i januari 2010, bor runt 100 000 människor i tältläger. Säkerhetssituationen för särskilt kvinnor och barn är mycket svår och tyvärr är det vanligt både med överfall och våldtäkter i tältlägren.

Själva bostäderna är också ofta farliga. Eftersom Haiti är mycket kuperat och det är ont om mark tvingas människor ofta bo på kala, branta bergssluttningar där risken för jordskred är stor.

 

Ökade inkomster i modell-by

 

Gressier är ett av de jordbävningsdrabbade områdena. Här har Svenska kyrkan bidragit till något som kallas en ”modell-by”. Den kallas så för att det handlar om så mycket mer än att bygga bostäder:

Samtidigt som 180 nya bostäder har byggts åt hemlösa har människor fått stöd att öka sina inkomster och barn och ungdomar får hjälp till en meningsfull fritid.

 

Människors delaktighet en röd tråd

 

Som en röd tråd i arbetet går människors möjligheter att utvecklas och själva vara delaktiga i samhällets utveckling.

Projektet som kombinerar bostäder med långsiktigt stöd till de hemlösa är det första i sitt slag på Haiti. Svenska kyrkans samarbetspartner hoppas därför att det ska bli en modell för myndigheterna och andra organisationer i landet.

Taggar

Katastrofer Försörjning