nyhet av Föreningen Ordfront

BB-ockupationen vinner Ordfronts Demokratipris

En hel bygd har gått ihop och kämpar för att få behålla vitala delar av sjukvården. Där politikerna svikit har människor tagit över och fortsätter sin envisa kamp.

Rörelsen för att bevara Sollefteå BB tilldelas Ordfronts demokratipris 2017 för sin enträgna strid för det lokala samhällets överlevnad och allas tillgång till grundläggande mänskliga rättigheter.

En hel bygd har gått ihop och kämpar för att få behålla vitala delar av sjukvården. Där politikerna svikit har människor tagit över och fortsätter sin envisa kamp. Det är inte bara ett sjukhus det handlar om, utan en kamp om demokratins själva kärna, att alla är med. Om inte nedläggningarna stoppas blir det ytterligare ett led i avfolkningen av landsbygden. Den folkliga mobiliseringen har inspirerat alla som kämpar för livskraftiga bygder utanför universitetsstäder. Upproret tände dessutom gnistan som skapade ett svenskt BB-uppror för värdiga villkor för anställda i förlossningsvården i hela Sverige.

Priset delas mellan tre parter, som alla är utflöden av samma kamp: Föreningen Sollefteå Framtidens akutsjukhus, Nätverket BB-ockupationen samt det medlemsägda vårdföretaget, VOON – Vård & Omsorg i Norrland.

Taggar

Demokrati Hälsa