Fyra grejer träd gör för hållbar utveckling

Världen

FN har som mål att plantera 7,8 miljoner träd under de kommande fem åren. Hur kommer det sig att just träd har en viktig roll att spela när det kommer till att bekämpa klimatförändringar?

Hur hjälper träd oss med hållbar utveckling?

FN ger oss fyra bra anledningar: 

  1. Träd hjälper till i kampen mot klimatförändringar. Dom absorberar överskott och skadlig koldioxid från atmosfären. På bara ett år så absorberar ett tunnland träd samma mängd koldioxid en bil producerar när den kör 4 200 mil.
  2. Träd hjälper oss andas ren luft. Träd absorberar lukter och förorenande gaser (kväveoxider, ammoniak, svaveldioxid och ozon) och filtrerar partiklar ur luften genom att fånga dem på sina blad och bark.
  3. Träd hjälper oss att motverka förlusten av arter. Genom att plantera rätt träd, kan vi hjälpa till att motverka förlusten av arter, samt bidra med bra livsmiljö för olika djur.
  4. Träd hjälper samhällen ur fattigdom. Träd hjälper samhällen att uppnå långsiktig ekonomisk och miljömässig hållbarhet och ger mat, energi och inkomster.

Vi-skogens trädplantor hjälper människor ur fattigdom

Vi-skogen är en svensk biståndsorganisation som planterar träd i Kenya, Rwanda, Uganda och Tanzania. Fyra länder som är hårt drabbade av avskogningen och som under många år levt med dess förödande effekter för både människor och natur. Genom att plantera träd kan människor ta sig ur fattigdom.

Genom metoden agroforestry kan bönder utveckla sitt jordbruk och bli mindre sårbara mot klimatförändringar. Agroforestry innebär att man odlar träd och flera sorters grödor tillsammans. Kombinationen av träd och grödor gör att livlösa jordåkrar återfår sin naturliga bördighet, vilket ger frukter, näring och mat på borden. 

Första afrikanska Vi-skogsbönderna på Instagram

Familjerna Muga och Otuma är speciella. Inte bara för att de är bönder från Kenya som arbetar tillsammans med biståndsorgansationen Vi-skogen; utan även för att de, sannolikt, är de första östafrikanska bönder som finns på Instagram.

På bilderna kan du ta del av deras vardagsliv: Hur de kämpar för att bygga upp sina gårdar så att barnen kan bli mätta och gå i skolan, så att de kan få inkomster och så att de kan ta rejäla kliv ut ur fattigdom. 

Följ Daniel och Synthia Otuma samt Benta och John Muga som bor nära Victoriasjön i västra Kenya!

Taggar

Bistånd & utveckling Klimat & miljö Försörjning