nyhet av

Myanmar: Omvärldens stöd viktig för gryende fack

Workshop i ”Body Mapping” för att identifiera gemensamma arbetsskador inom hotell- och restaurangsektorn i Bagan, i mitten av Myanmar (Burma). Det global facket IUF och svenska Hotell- och restaurangfacket samarbetar där med facket HLOB. Foto: Patrik Bergvall

I helgen gick Myanmar (Burma) till sitt första demokratiska val och oppositionen ser ut att vinna stort mot den sittande militärregimen. Ett lyckat demokratiskt val kan också innebära nya investeringar och företag i det fattiga sydostasiatiska landet. Men ska tillväxten också bli inkluderande behövs fackföreningar. Svenska fack stödjer därför på plats.

De senare åren har ett antal internationella företag etablerat sig, eller sina underleverantörer, i Myanmar. Det finns en växande nationell marknad, men exporten till närområdet ökar också. Framförallt är det de låga lönerna som lockar exportindustrin - minimilönen ligger på strax under 3 USD/dag. Myanmar har stora naturtillgångar, en skogs- och en gruvindustri. Landet är också i början av en turistboom och sektorn har på bara tre år fyrdubblats enligt officiella siffror. Som en följd av årliga (i regionen blygsamma) 2 000 000 turister, ökar hotell och restaurangbranschen snabbt.

Myanmars fackliga rörelse växer också så smått. Det är först sedan militärregimen lättat sin kontroll i landet som det internationella fackliga samfundet kunnat stödja rörelsen. De som arbetar inom de olika industrierna saknar fortfarande flera rättigheter och Myanmar har ingen särskild arbetsmarknadslag. Korruptionen gör det också förvånansvärt lätt att kringgå lagstiftningen - barnarbete och trafficking är därför vanligt.

- Eftersom lagstiftningen är svag och ofta inte efterlevs arbetar många långt över de 48 timmar i veckan som lagstiftningen tillåter, utan övertidsersättning och under nationella helgdagar, säger Nyan Naing, reasearcher i Myanmar för det globala facket IUF.

Det globala facket IUF och svenska Hotell- och restaurangfacket samarbetar, inom ett utvecklingsprojekt via Union to Union, med det nybildade hotellfacket HLOB i Bagan. Staden ligger ungefär i mitten av landet och är tack vare sina vackra buddhistiska stupor och ruiner en av de orter med flest utländska turister. Fackliga organisationer är något helt nytt inom branschen och svenska och internationella fack bidrar med viktiga erfarenheter kring arbetsplatssäkerhet, kollektivavtal (saknas idag) och lagstadgade rättigheter.

- Den nationella minimilön som nyligen infördes räcker precis för de som redan har ett boende här, berättar Nyan Naing, men för de som kommer för arbete från andra håll räcker den inte.

Försörjningsfrågor är därför viktiga för facket, men även säkerhet på arbetsplatsen. Under en workshop får exempelvis arbetstagarna göra en så kallad ”Body Mapping”. Alla deltagare visar var de har ont genom att fästa en klisterlapp på en tecknad bild av en människokropp. Resultatet visar att städpersonal, vakter och restaurangpersonal hade liknande skador och kan utifrån den mänskliga modellen bli mer medvetna om problemet, men också ställa krav på arbetsgivarna på bättre utrustning, möjlighet till vila och läkarundersökningar.

Vägen för den gryende fackliga rörelsen är dock fortsatt lång. Men erfarenheter från fack i andra länder, om organisering och påverkansarbete, är viktiga för att de burmesiska facken ska bli den kraft landet behöver så att utvecklingen kommer fler till del. Det tror i alla fall Vicky Bowman på Myanmar Centre for Responsible Buisness, tidigare Storbritanniens ambassadör i landet. Hon har sedan länge identifierat facken som en viktig förändringsaktör för att skapa en inkluderande tillväxt och en hållbar ekonomisk utveckling.

Taggar

Försörjning