nyhet av Afrikagrupperna

Moçambique: Betydande framsteg i jämställdhet mellan kvinnor och män

"Vi fortsätter att demonstrera tills våra kroppar, vår mark och våra sinnen blir fria!” Den moçambikiska kvinnorörelsen Forum Mulher har varit en drivande kraft i arbetet för ändringen av brottsbalken.

Moçambique har gjort betydande framsteg i främjandet av jämställdhet, konstaterade den schweiziska stiftelsen World Economic Forum i sin årsrapport 2015. Landet rankade 27 av 145 länder efter att alla mått redovisats.

Av rapporten rankas Moçambique som nummer 15 i världen och 5 i Afrika när det gäller jämn könsfördelning i parlament med 40% kvinnor i parlamentet, efter Rwanda (64%), Senegal (43%), Sydafrika (42%) och Namibia (41%). Landet är också rankat relativt högt vad gäller kvinnligt politiskt inflytande (21), beräknade förvärvsinkomster (24), ekonomiskt deltagande och möjligheter (29), och kvinnor i ministerposter (31).

Trots detta kvarstår väsentliga brister i Moçambique i bland annat lönefrågan i vilken landet rankar 94, friska livslängden (123), läs- och skrivkunnighet (139) samt inskrivning i grundskolan (126), gymnasieutbildning (94) och högre utbildning (122).

”Att Moçambique leder i kampen för jämställdhet beror på landets informations- och mobiliseringsarbete samt antagandet av riktlinjer och lagar som garanterar en plats där män och kvinnor har lika möjligheter i fråga om tillträde till anställning, utbildning, hälsovård, finans, m.m. Men det finns en hel del som vi fortfarande måste göra så att kvinnor ska kunna bli mer aktiva på lokal nivå” säger Sansão Buque, Moçambiques biträdande nationella direktör för genus, till tidningen Notícias.

”Vi har också sett en förändring i beteende när det gäller våld mot kvinnor”, sa han med hänvisning till rapporter som visar att moçambikiska kvinnor oftare rapporterar erfarenheter av våld idag, som, enligt Buques uppfattning, inte var fallet under de senaste åren. I och med den nya brottsbalken så avskaffades en 128 år gammal paragraf som stadgade att straffet för en våldtäktsman ska vara att gifta sig med sitt offer.

Santos Simione, från Afrikagruppernas partnerorganisation AMODEFA understryker att det finns mycket kvar att förbättra när det gäller jämställdhet. ”Det finns fortfarande många luckor i regleringen, spridningen och övervakningen av effektiviteten av de lagar som antagits. Det är just där det civila samhället bör ingripa för att till exempel hjälpa att sprida information om rättsliga instrument och framgångshistorier samt anmäla de fall där det uppstår lagmissbruk. Det räcker inte med bra lagar och goda kunskaper i frågor om genus när det inte finns någon motivation eller förutsättningar för förändring.”

Men Simione noterar också många positiva förändringar angående jämställdhet i Moçambique. ”När det gäller lagstiftningen till exempel har vi fått en abortlag, en ny lag om familjen och en lagändring som avkriminaliserar homosexualitet helt och hållet.”

Taggar

Jämställdhet