nyhet av

Inka Dahlqvist överlevde förintelsen

Ylli Beluli, 15 år, får höra Inka Dahlqvists berättelse om förintelsen. Till höger Gunnila Rooth, värdinna på Vrigstadgården. Foto: Annika Thelin/IM.

I år fyller Inka Dahlqvist 97 år. Men att hon skulle få ett så långt liv var långt ifrån säkert 1945, då hon var fängslad i koncentrationslägret Ravensbrück.

Koncentrationslägret Ravensbrück var avsett för kvinnor som ansågs som oönskade av nazityskland. Det grundades i norra Tyskland samma år som IM, 1938. Under åren som följde kom tiotusentals kvinnor att dö av överarbete, svält och sjukdom.

Inka fängslades som politisk fånge 1943, som gisslan för att komma åt hennes bröder som jagades av nazisterna i det ockuperade Polen.

Men Inka Dahlqvist befriades från lägret 1945 och var bland de första kvinnorna som kom med de vita bussarna till Vrigstadgården i Småland, som startades av IMs grundare Britta Holmström.

I Vrigstad fann Inka en plats att slå rot och har därefter bott kvar hela sitt liv. Hon drev ett företag med sin man och skaffade barn.

För IM har hennes engagemang varit betydande: Som volontär och numera som berättare för olika grupper som vill höra hennes livsberättelse.

En av dem är Ylli Beluli, 15 år, som går på högstadiet i Sävsjö. När han ringde till Vrigstadgården för att få stoff till sin uppsats om förintelsen fick han en egen intervju med Inka om hur det kunde vara att komma hit som flykting från kriget. Ett härligt möte mellan generationer med både allvar och skratt.

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter