nyhet av Svenska missionsrådet

Hon utmanar kyrkors syn på militärtjänsten

Jenny Neme, direktör på organisationen Justapaz.

Det pratas inte så ofta om jämställdhet i kyrkorna i Colombia, därför var det bra att vara med i SMR:s studie om religion och jämställdhet. Det säger Jenny Neme, direktor för den colombianska organisationen Justapaz, som samarbetar med Kristna Fredsrörelsen.

Justapaz är en fredsorganisation som är sprungen ur Mennonitkyrkan i Colombia och som bland annat arbetar för rätten att vägra göra militärtjänst på grund av religiös tro. De är också mycket aktiva i fredssamtalen mellan regeringen och FARC och en samlande kraft i det ekumeniska fredsarbetet i landet.

Justapaz är en av deltagarna i SMR:s studie om religion och jämställdhet, där lärrstudierapport på svenska precis har blivit klar – en engelsk översättning är också på gång.

– SMR bjöd in oss att vara med som fokusgrupp och vi sa ja, eftersom den skulle fokusera på religiösa aktörer och rättighetsperspektivet, säger Jenny Neme.

Militärtjänsten känslig fråga

Anders Malmstigen och Joel Malmvall från SMR besökte Colombia i april 2014 och intervjuade representanter från kyrkor, församlingar och andra organisationer som Justapaz samarbetar med. Jenny Neme uppskattade att de inte bara pratade med Justapaz, utan också med deras målgrupper.

– Det underlättar att ha en extern aktör som kommer in och pratar om känsliga frågor, säger Jenny Neme.

En känslig fråga är vem som har makten i kyrkorna, vilket för det mesta är männen. En annan fråga är militärtjänsten. Att göra militärtjänst och delta i försvarsmaktens verksamhet ses som självklart av de flesta i Colombia, men Justapaz ger unga män andra perspektiv och visar att de är en del av ett system som tvingar dem att göra militärtjänst och delta i kriget i Colombia.

– Kyrkan ser inte alltid det här, utan kan förstärka synen att det är självklart att man ska göra militärtjänsten.

Vapenvägrare vann i domstol

Jhonatan Vargas och Reinaldo Aguirre är två unga män som vägrade att göra militärtjänst för att de tycker att det strider mot deras kristna tro att bära vapen. Båda har nu fått rätt i konstitutionsdomstolen.

– De är emblematiska, våra stjärnfall! De är med och förändrar synen på vad det är att vara man. Att du fortfarande kan vara en man, som följer din övertygelse och tro, fast du vägrar att göra militärtjänst, säger Jenny Neme.

SMR har inspirerats av Justapaz sätt att utmana normer för vad som är maskulint och glorifieringen av våld, berättar Lorentz Forsberg, som är ansvarig för lärstudien om religion och utveckling.

– Vi har lärt oss mycket av deras exempel: En organisation som jobbar utifrån en teologiskt grundad syn på fred, förankring i lokala församlingar och samtidig är nationellt engagerad med policypåverkan på högsta nivå.

Användning av lärstudien

Jenny Neme tror att Justapaz kommer att ha stor nytta av lärstudiens resultat, i deras utbildningar och i samtal med kyrkor och församlingar men också i påverkansarbetet. Dagen för intervjun har hon deltagit i ett samtal med utrikesdepartementet och Sida om trosbaserade organisationers roll i utvecklingssamarbetet, tillsammans med Kristna Fredsrörelsen, Svenska missionsrådet och Svenska kyrkan.

– I rundabordssamtalet i dag kom jag på att studien också kan användas i påverkansarbetet, men hur kan jag inte säga förrän vi får slutrapporten.

Hon väntar nu ivrigt på slutrapporten, som hon hoppas kommer att kunna översättas till spanska, så att fler ska kunna ta del av den.

– Den kommer nog att ge oss både vänner och fiender – alla kommer inte att bli glada!

Taggar

Krig & fred Jämställdhet