av ForumCiv

Forum Syds årsrapport 2015

Under 2015 stöttade Forum Syd projekt i 70 länder världen över.
nyhet

2015 var ett händelserikt år för Forum Syd. Vi arbetade med över 300 partners i 70 länder för att ge fler människor kraft att förändra. 

Genom egna utvecklingsprogram och vidareförmedling till svenska biståndsorgansationer så stärker Forum Syd marginaliserade människor som organiserar sig och hävdar sina rättigheter. 

Forum Syds landkontor runtom i världen samarbetar med 126 lokala organisationer genom 12 av våra utvecklingsprogram.

I Kambodia har tre byar, som fallit offer för landgrabbing, fått tillbaka sin mark. Och ursprungsfolk utbildas för att gå patrull i skogarna och kan på så sätt förhindra olaglig skogsavverkning. 

I Colombia utbildar Forum Syd utsatta grupper och stärker dem för att bli fredsaktörer. 

I Somalia har Forum Syd öppnat ett nytt landkontor för att bättre kunna stötta både den somaliska diasporan i Sverige och ideella organisationer i Somalia i deras viktiga arbete för att bidra till demokratisk utveckling, fred och stabilitet i landet.

I Kenya har kvinnor och unga utbildats i vilka rättigheter de har och hur de kan påverka lokala ledare. Kvinno- och ungdomsorganisationer har gått samman och drivit på för förändring, vilket resulterat i att nya vägar anlagts, förbättrad hälso- och sjukvård, och ökade resurser till skolan.

Fyra tjejer står på rad
Angeline Anyango, Faith Yator, Linda Kageha och Caroline Mwangi är alla medlemmar i Young Women Leaders, ett Forum Syd-lett mentorskapsprogram för unga kvinnor i Kenya.

Förutom egna utvecklingsprogram så förmedlar Forum Syd bidrag till projekt som drivs av partners. Läs om några av projekten nedan.

Indien: Upprättelse för de oberörbara

Indiens tillväxt och globala inflytande ökar stadigt. Men för landets daliter, även kallade »de oberörbara« eller »kastlösa«, kantas vardagen av diskriminering och trakasserier. De flesta brott leder aldrig till åtal. Svalorna Indien Bangladesh arbetar med den lokala organisationen Evidence för att ge upprättelse åt kvinnliga daliter som utsatts för brott. Hela 86 procent av kvinnorna
som fått hjälp berättar att de känner sig stärkta i att utkräva rättvisa.

Daliter i Indien som demonstrerar för sina rättigheter
Daliter i Indien som demonstrerar för sina rättigheter. 

Uganda: En chans att få livet tillbaka

I Uganda dör 31 000 människor varje år till följd av att ha blivit smittade av hiv. Kunskapen om sjukdomen är låg och stigmatiseringen är hög. För människor i isolerade områden på landsbygden är resan för att få medicin ofta lång och krävande. Med hjälp av Farmacevter utan Gränser har hiv-drabbade fått politiker att ta sitt ansvar och antalet patienter som använder medicin har ökat markant.

Två tjejer packar upp medicin ur kartonger
Monica Mpola och Irene Mbabazi, sjuksköterskor i Lyantonde, packar upp hivmedicin.

El Salvador: Studiecirklar ger ringar på vattnet

I kommunen Panchimalco i södra El Salvador har regelbundna studiecirklar gett utsatta grupper, som kvinnor och unga, ett forum att tillsammans reflektera kring demokrati- och rättighetsfrågor. Deltagarna uttrycker framtidstro och entusiasm över att föra kunskapen vidare. 

- Aldrig i mitt liv hade jag kunnat tro att jag skulle få möjlighet att lära ut mina kunskaper i sömnad på det här viset och samtidigt öka min kunskap om kvinnors och barns rättigheter. Faustina, 68 år. 

Wendy Ramirez, en av deltagarna i studiecirkeln, visar stolt upp sitt broderi.

Till Forum Syds digitala årsrapport

Taggar

Mänskliga rättigheter Klimat & miljö Jämställdhet Hälsa