nyhet av Amnesty International

EU: Dramatisk ökning av antalet drunknade migranter och flyktingar

Europeiska regeringars likgiltighet för den humanitära krisen i Medelhavet har bidragit till en 50-faldig ökning av antalet migranter och flyktingar som dött sedan årsskiftet, säger Amnesty International med anledning av uppgifter om att ytterligare 400 personer befaras ha drunknat de senaste dagarna.

FN:s flyktingorgan, UNHCR, säger att uppgifterna om den senaste tragedin är "djupt chockerande" och att antalet döda hittills i år nu är upp i 900 jämfört med 17 under samma period 2014.

Den 28 april kommer Amnesty att publicera en rapport som noggrant analyserar den nuvarande krisen och innefattar intervjuer med personer som varit ombord och överlevt båtförlisningar under 2015. Amnestys slutsatser är att de räddningsoperationer som nu står till buds, på intet sätt är tillräckliga för att ta itu med den humanitära krisen.

Tusentals desperata migranter och flyktingar fortsätter att göra världens farligaste båtresa, hundratals har redan dött i år - en massiv ökning sedan förra året.

Allt pekar på att antalet flyktingar och migranter kommer att öka i takt med att vädret blir bättre. Våldet och förföljelserna minskar inte i länder som Syrien och Eritrea och i Libyen blir läget alltmer instabilt. Många av dem som försöker ta sig över Medelhavet, via flyktingsmugglare, kommer från dessa länder.

Sedan lördagen den 11 april uppger den italienska kustbevakningen att man fått dussintals SOS-larm och att man lyckats rädda nästan 10 000 människor i sjönöd. I söndags hittades nio döda kroppar vid en kapsejsad träbåt. Sökoperationen fortsätter eftersom det befaras att ytterligare hundratals personer saknas från båten.

Liksom vid andra räddningsoperationer den senaste tiden får Italien förlita sig på tillfällig hjälp från EU:s gränskontrolloperation Triton och handelsfartyg som befinner sig i området.

Kapaciteten att rädda liv har drastiskt minskat i och med att den italienska sök-och räddningsoperationen, Mare Nostrum, har upphört.

- Förutom att rädda liv är EU också skyldigt att ge flyktingar rätten att kunna söka asyl utan att tvinga ut dem på livsfarliga resor i sjöodugliga båtar. Vårt system, där mycket fokus läggs på gränskontroll istället för åtgärder för att rädda liv, är en stor del av problemet, säger Madelaine Seidlitz, flyktingansvarig på svenska Amnesty.

- EU kan vara med och lösa problemet, om bara den politiska viljan finns.

Argumentet att minskade räddningsinsatser skulle avskräcka migranter och flyktingar från att söka sig över Medelhavet till Europa har tydligt visat sig vara felaktigt. De styrande i Stockholm, London, Paris, Berlin och andra europeiska huvudstäder måste erkänna att denna strategi inte fungerar och i stället ägna all kraft åt att upprätta en robust och samordnad humanitär insats för att rädda liv i Medelhavet.

Taggar

Flykt & migration